Le Mirage geniet van eerste weken na heropening

Emmeloord - Het verhaal achter een bedrijf, daar zijn wij als redactie altijd benieuwd naar. Dus zoeken we iedere week een bedrijf op in de Noordoostpolder of op Urk. De versspecialisten uit Emmeloord zorgen voor een lekkere of leuke verrassing. Deze week krijgt restaurant Le Mirage uit Emmeloord bloemen van Acanthus Bloememotie uit Emmeloord.

Ze stonden te trappelen toen ze begin deze maand weer open mochten na de tweede lockdown. Waar de eerste lockdown voor Guust en Colinde de Nijs van Le Mirage nog als een soort vakantie voelde, duurde de tweede vanaf oktober toch wel erg lang. ‘Ik was echt even bang dat ik mijn werk misschien niet meer leuk zou vinden’, bekent Colinde.

Maar direct na de heropening bleek die angst volledig ongegrond. ‘Al die gasten, de hectiek; ik vond het weer zo genieten. Ik wist meteen: dit is waarom wij een restaurant hebben. Dit is waar we het voor doen.’

En extra fijn om te merken: de gasten hadden Guust en Colinde ook gemist. Guust: ‘Iedereen wilde een praatje maken, het was heel fijn om elkaar weer te zien.’ Met een glimlach: ‘Ook al was het ook weer even onwennig om weer in die drukte van de keuken te zijn.’

Nee, er vlogen geen pannen door het restaurant, verzekert hij. ‘Maar wij waren tijdens de lockdown vooral gefocust op de thuismenu’s. Dat is heel anders werken, dan wanneer de gasten bij ons komen eten’, legt Colinde uit.

Thuismenu’s in doosjes

Waar Guust normaal gesproken als chef-kok zelf de borden opmaakt, moest hij voor de thuismenu’s zijn gerechten in doosjes stoppen. ‘En dan maar hopen dat de mensen er thuis wat moois van maakten’, vertelt hij.

Colinde: ‘Veel gasten vertelden ook achteraf dat ze dat heel moeilijk vonden. Hoe leg je zoiets nou mooi op een bord? En hoe time je dat alles precies op het goede moment klaar is? Er waren er bij die een vleesthermometer in huis hebben gehaald om het vlees precies goed te kunnen garen.’

Als sommelier besteedde Colinde ook veel aandacht aan het wijnarrangement bij de thuismenu’s. ‘Ik had er uitgebreide beschrijvingen bij waarop stond welke wijn koud of op kamertemperatuur moest en bij welke gang ze hoorden. Sommige mensen droegen ook echt het verhaaltje over de wijnen officieel voor tijdens het diner. Dat was zo leuk.’

Rust

De thuismenu’s blijft Le Mirage aanbieden, ook nu het restaurant weer open is. ‘Het is een mooie toevoeging’, concludeert Guust. Het afgelopen coronajaar was dan wel moeilijk voor de ondernemers, ze hebben ook het gevoel dat ze er sterk uit zijn gekomen.

Guust: ‘Het geeft een goed gevoel nu je weet: we hebben het gered samen. Dat geeft een soort rust, die we hiervoor niet hadden.’ Colinde: ‘Je bent je nu veel bewuster van wat je hebt. Het horecavak is altijd al onvoorspelbaar en door corona is dat alleen maar nog onvoorspelbaarder geworden. Maar we zijn er nog en kunnen blijkbaar prima met die onzekerheid van onze branche leven.’

Le Mirage is geopend voor het diner van woensdag tot en met zondag vanaf 17.00 uur.

www.lemirage.nl