Facelift voor parcours Bosbaanloop

Emmeloord ‘Een toploop’, oordeelt Karst Dijkstra, die de eerste zomereditie van de Bosbaanloop als eerste over de finish komt. Voor het eerst sinds tijden nemen tientallen wandelaars en hardlopers de moeite het nieuwe gemarkeerde parcours in het Emmelerbos te testen.

Karst Dijkstra (17) komt uit een echte atletenfamilie. Drie generaties Dijkstra zijn er zondag bij: opa aan de zijlijn en Karst zelf en zijn vader aan de start van de Bosbaanloop. ‘Aan de Bosbaanloop meedoen is een familietraditie’. Hij traint voor de Fish Potato Run van begin september en komt als eerste na een ronde van vijf kilometer binnen in een zelfgeklokte tijd van 18 minuten en 24 seconden. De elektronische tijdwaarneming geeft een snellere tijd aan, maar die tijd klopt niet. De oorzaak: Erik Hellendoorn had moeite de klok in te stellen. Hij krijgt 8 augustus, als de tweede loop op het programma staat, een herkansing.

Gemarkeerd parcours

De voorzitter van de organiserende vereniging AV NOP, is zondag ‘hartstikke blij’ dat er sinds lange tijd weer een leuke activiteit is. Bijna anderhalf jaar lagen de loopactiviteiten stil. Vorig jaar gingen er maar twee Bosbaanlopen, traditioneel zes zondagen in de winterperiode, door. Extra mooi: er ligt nu een gemarkeerd parcours door het Emmelerbos, gerealiseerd in samenwerking met de gemeente. Om de 100 meter is een markering op de paden aangebracht. Daarnaast wijzen kilometermarkeringen en pijlen wandelaars en hardlopers de weg.

Technische man van AV NOP Bob Wisse noemt de nieuwe route er eentje ‘voor de eeuwigheid’. Het parcours is voor iedereen, van serieuze atleet tot gelegenheidswandelaar. Daarom wilde de gemeente er ook wel wat geld in steken. Het parcours begint voor de ingang van het atletiekveld. Daarna gaat het met een slinger rond de kinderboerderij richting Banterweg. Dan rechtsaf de Eikenlaan op, langs de Lemstervaart en via de tennisaccommodatie weer terug naar het atletiekterrein. De oude route van de Bosbaanloop was 2,5 kilometer lang en niet gemarkeerd.

Werk in uitvoering

Erik Hellendoorn had graag gezien, dat de route gemarkeerd was met punaises. ‘Heb ik in Amsterdam gezien en dat ziet er mooi uit. De gemeente wilde er niet aan.’ Geen punaises in het wegdek en ook niet op paaltjes, dat werd te duur. Desondanks is de eerste man van AV NOP blij met de medewerking van de gemeente. De status van het parcours is nog steeds ‘werk in uitvoering’. De start wordt mooier en beter gemarkeerd en er komt nog een mooi bord te hangen. ‘En in het najaar willen we de route officieel openen in aanwezigheid van de wethouders Wiemer Haagsma en Anjo Simonse’, aldus Hellendoorn.

Speaker Jaap de Jong schiet zondag de deelnemers niet weg. Het startpistool heeft een dagje vrij. De blijdschap is er niet minder om. ‘Wat geweldig dat jullie bij deze speciale Bosbaanloop zijn!’ klinkt het enthousiast. Na het aftellen gaan de hardlopers er vandoor. Karst Dijkstra heeft de primeur het nieuwe parcours als eerste helemaal af te leggen. Na bestudering van de data op zijn horloge komt hij tot de conclusie dat het parcours (‘Prima aangegeven’) exact 4,83 kilometer lang is. ‘Dat kan niet. Een paar wandelaars zeiden dat de route exact vijf kilometer lang is’, countert Erik Hellendoorn.

Intervaltrainingen

Zoon en vader Dijkstra houden het erop, dat het verschil waarschijnlijk te maken heeft met de manier waarop je de bochten aansnijdt. Vader Gert is lovend over de route. ‘Door een paar korte stukken zie je soms de andere atleten niet. Zo kun je bij een wedstrijd demarreren en snel uit het zicht van de tegenstanders verdwijnen.’ Nog een voordeel: door de markeringen kun je prachtig intervaltrainingen doen. Misschien dat de jongeren, die meedoen aan de T&F camps, het parcours ook kunnen testen. AV NOP is vanaf zondag vijf weken lang gastheer van de jeugdatletiekkampen.

Pas begin juni werd Erik Hellendoorn door Enno Tjepkema, organisator van de kampen, benaderd met de vraag of hij met zijn atletiekkampen in Emmeloord terecht kon. Door renovatie van de reguliere accommodatie in Zeist moest Tjepkema uitwijken. En via wie anders dan Jan Bockweg, de man van AV NOP met een immens netwerk, kwam hij bij AV NOP uit. Honderd jonge atleten per week logeren en sporten vanaf zondag op de Bosbaan en in het Emmelerbos. ‘We geven de gasten de sleutel en verder doen we niks’, aldus Hellendoorn. Opbrengst: goede reclame en onverwachte inkomsten.

Harry de Ridder