Rallyteams presteren boven verwachting

Emmeloord - Drie rallyteams uit de Noordoostpolder hebben zaterdag uitstekend gepresteerd tijdens de GTC Rally in Achtmaal. Het was voor de coureurs en navigators de eerste wedstrijd in een jaar tijd.

Paul Helmink en Pierre Brouwer overtroffen zichzelf door in West-Brabant als negende te finishen in het algemeen klassement van de internationale rally. In de Mitsubishi Lancer EVO X hielden ze zich knap staande in het geweld van de fabrieksauto’s. ‘Het ging super’, aldus navigator Helmink. ‘Toen we het parcours verkenden, zeiden we tegen elkaar: Als we maar geen last krijgen van al dat stof.’ Maar na een paar proeven gingen de hemelsluizen open. Volgens de Emmeloorder was het een wolkbreuk, waarvan Helmink en Brouwer optimaal profiteerden.

‘Terwijl anderen in de overlevingsmodus gingen, hielden wij de snelheid erin’, zegt Helmink. In twee proeven leverde die durf de zesde en zevende tijd op. ‘Normaal komen we niet bij de fabrieksauto’s in de buurt.’ Een vliegende start van het seizoen dus. Dat belooft veel voor de vijf wedstrijden die volgen, waarvan de laatste eind november in Eibergen. Helmink: ‘De auto is honderd procent goed. Vorig jaar is er een nieuwe motor in gekomen en onlangs is de auto voorzien van een nieuwe versnellingsbak.’ Zijn gevoel over de eerste wedstrijd in tien maanden? ‘Fantastisch!’

Finish halen

Coureur Stefan Meijer en navigator Jacob Booy uit Rutten eindigden in het algemeen klassement en in hun eigen klasse keurig in de middenmoot met een 34e en 6e plek. Het was pas hun tweede rally na de Vechtdalrally in 2020. Ze doen mee in de Peugeot 206 Rally Cup. ‘Wij zijn hartstikke tevreden’, zegt Meijer. ‘Ons doel was de finish halen en de auto heel houden. Elke wedstrijd die we rijden, doen we ervaring op. We hebben onze eigen verwachtingen overtroffen.’ De auto bleef heel, ondanks een botsing met lege oliedrums.

Stefan Meijer kijkt met veel voldoening terug op de GTC Rally. ‘Het was een heel uitdagend parcours met mooie proeven en veel publiek langs de kant. We kwamen dwars door het dorp, waardoor we de mooie sfeer meekregen in de auto.’ Het was wel zwaar, beaamt Meijer. ‘Er viel een giga bak regen met veel blubber tot gevolg. In het donker op een natte weg rijden, dat was een nieuwe ervaring voor ons. Het was zwaar, maar leerzaam.’ Het duo Meijer-Booy verschijnt 18 september weer aan de start van een rally, in Hellendoorn.

Vader en zoon

Vader Ton en zoon Arjen Kamer verschenen in Achtmaal aan de start van de shortrally. In hun Opel Astra F werden ze tweede in het algemeen klassement en gingen ze er met de winst vandoor in hun eigen RC3-klasse. ‘We wilden de rally alleen uitrijden na zo lang niet gereden te hebben’, zegt Arjen, de navigator van de twee. ‘Er was veel concurrentie en bovendien hadden we nog nooit meegedaan aan de GTC Rally.’ De 22-jarige Emmeloorder loodst sinds zes jaar vader Ton, die in Dronten woont, naar de eindstreep.

Arjen Kamer betitelt de GTC Rally als ‘zwaar en uitdagend’. De vele regen maakte de wedstrijd nog zwaarder. Vader en zoon kozen voor regenbanden en dat pakte goed uit. Ze kwamen de technische proeven prima door. ‘We pakken niet veel prijzen, dus de winst is een mooie opsteker’, aldus Arjen, die met zijn vader per keer bekijkt of ze meedoen aan een rally. Hele competities rijdt het tweetal niet. ‘Soms rijden we een short rally, soms doen we mee aan een gewone rally. Het is puur een hobby. We doen mee voor de fun.’

Harry de Ridder