Stoppels | Satan is onder ons

Mijn ervaring met drugs is beperkt tot 4 trekjes aan een joint van een klasgenoot op de middelbare school. Vies, en daarmee was het voor mij klaar.

Jaren later vroeg ons oudste kind of mams een spacecake wilde bakken, voor een uitje in het kader van het schoolexamen. Ze hebben er goed op geslapen. Dat was het hoofdstuk softdrugs, waarvoor Nederland een bizar inconsequent beleid heeft. Je mag marihuana kopen en gebruiken, maar productie en handel zijn strafbaar. Dit gedoogbeleid is volgens deskundigen mede de oorzaak van de uit de hand gelopen drugscriminaliteit.

De beste labs voor partydrugs staan in Nederland. Professioneel gestookt met hulp van Mexicaanse ‘koks’. Chemisch afval wordt gedumpt, grondwater vervuild. ‘NL is het rioolpuntje van Europa’, schreef een journalist. De winsten zijn hoog, de straffen (te) laag. En drugsbestrijding zorgt voor steeds meer geweld.

Drugsmaffia

In februari dit jaar werd in Hamburg en Antwerpen 23.000 kilo cocaïne onderschept, bestemd voor de Nederlandse markt. In dezelfde periode vond de Rotterdamse politie 1.500 kg in een container. Toch blijft er voldoende aanbod en stijgen de prijzen niet. Wat we onderscheppen heeft dus nauwelijks effect op de lucratieve markt. Een gram cocaïne kost ‘op straat’ €50. Een kilo brengt dus €50.000 op. In Colombia ingekocht voor nog geen €2000. Dat verklaart de superwinsten van de drugsbaronnen. Om die winsten veilig te stellen deinst de drugsmaffia nergens voor terug.

Peter R. de Vries was het laatste slachtoffer van een meedogenloze moordenaar. En dan bedoel ik in de eerste plaats de opdrachtgever. Voor deze satan is geen straf te zwaar.

De Vries vond dat we te veel naar de strafrechtelijke kant van het drugsprobleem kijken. Terwijl, zei hij, ‘het een volksproblematiek is’. De mindset van mensen moet veranderen via preventie en voorlichting.

Party-bezoekers

Waar vraag is, bestaat aanbod. Met de huidige aanpak blijft het dweilen met de kraan open. Voor elke veroordeelde satan staat weer een nieuwe op. Zolang party-bezoekers en andere gebruikers ongestraft hun pilletjes blijven slikken en hun coke blijven snuiven, doet satan zijn vuile werk en gaan wij het drugsmonster niet temmen.

Ik zie twee opties voor de toekomst. In de eerste blijven harddrugs verboden, maar dan inclusief het gebruik ervan. De tweede gaat uit van regulering of zelfs legalisering van alle drugs. De laatste optie ontneemt de drugsmaffia haar verdienmodel, zijn verslaafden niet afhankelijk van satan, en kan productie van partydrugs zonder milieuschade gecontroleerd plaatsvinden. Maar dat brengt Peter R. de Vries niet meer terug.

Henk van de Haar