POLDERHEMEL | Rotatieas van levensbelang

Er is een interessante ontdekking gedaan betreffende de schuine stand van de aardas. De stand van de rotatieas van een planeet heeft invloed op het ontstaan en in leven houden van complexere levensvormen.

Aflevering 1339
21 JULI – 28 JULI
 

Invloed stand rotatieas

Het blijkt dat een gematigd schuin staande rotatieas bevorderlijk is voor zuurstofproductie in de oceanen. In het geval van de aarde wordt die schuine stand ook nog gestabiliseerd door de verhoudingsgewijs grote maan. Daarnaast dragen ook een langere daglengte, een hogere luchtdruk en het ontstaan van continenten bij aan het verhogen van de zuurstofproductie. Als er genoeg zuurstof in een atmosfeer zit, kunnen er complexe levensvormen gedijen. Hiermee vallen planeten af voor complex leven die een rotatieas hebben die rechtop staat of op zijn kant ligt. En ze vallen ook af als niet aan de andere voorwaarden is voldaan. En daarnaast moet een planeet op de juiste afstand van zijn moederster staan, zodat er vloeibaar water aan de oppervlakte kan bestaan. Zo blijkt weer eens dat goed leefbare planeten wellicht zeldzaam zullen zijn. 
 

Aan de hemel valt deze week te bekijken:   

ZON- EN MAANTIJDEN (zaterdag 24 juli)
Zon op: 05.44 uur; onder 21.42 uur.
Maan op: 22.36 uur (zaterdag); onder 06.51 uur (zondag).
 
MAAN – Hoewel de maan niet hoog aan de hemel komt, is hij prima te zien. Want op zaterdag 24 juli is het om 04.37 uur Volle Maan (geheel zichtbaar, sterrenbeeld Steenbok). Na zaterdag neemt de schijngestalte weer af en verplaatst de maan zich naar de ochtendhemel.
 
PLANETEN – In de ochtend, voor zonsopkomst, zijn de planeten Jupiter en Saturnus boven de zuidelijke tot zuidwestelijke horizon te ontwaren. Jupiter is veruit het helderst van de tweeën staat ook hoger dan Saturnus. Bovendien is Mercurius met flinke moeite nog te zien, laag in het noordoosten. Gebruik een verrekijker. In de avond, kort na zonsondergang, is de heldere planeet Venus laag in het westnoordwesten te zien. Mars, iets rechts van Venus, is alleen nog met een kijker te zien, maar is niet interessant meer vanwege de grote afstand (379 miljoen kilometer). Venus is gemakkelijk te spotten. Volgende week verdwijnt Mars in de avondschemering.
 

Meteoren

De Alfa-Capricorniden zijn verschenen en worden talrijker. Ze komen tijdens het hoogtepunt uit de richting van sterrenbeeld Steenbok dat rond middernacht in het zuidoosten staat. Het hoogtepunt wordt volgende week verwacht. Verder beginnen ook de Delta-Aquariden-Zuid te verschijnen. Ze lijken uit sterrenbeeld Waterman te komen en de maximale activiteit is eveneens volgende week te verwachten.
René P. Elings, tel. 0527-699142