Nieuwe gezichten op Emelwerth Open

Emmeloord - Veel wedstrijden, geen uitstel door regen en een goede mix in leeftijd. Het Emelwerth Open kende geen zuchtje tegenwind. Toernooileider Gerrit de Raad was een tevreden man.

Een groot tennistoernooi organiseren is geen sinecure. Een groep van vier VTL’ers (gecertificeerde verenigingstoernooileiders), bijgestaan door assistenten, zorgde ervoor dat het toernooi vlekkeloos verliep. Zaterdagochtend zat De Raad voor de zoveelste keer die week achter de wedstrijdtafel, waar alle deelnemers zich dienden te melden en te horen kregen op welke baan ze gingen spelen. Met 126 deelnemers kende het Emelwerth Open iets minder deelnemers dan gewoonlijk, maar volgens De Raad was het aantal partijen weer aan de hoge kant.

‘Het was passen en meten’, zei de toernooileider. ‘De capaciteit van de zes banen is geschikt voor 140 partijen in zeven dagen. Door in het weekend voor het toernooi ook al enkele wedstrijden te laten spelen, hebben we toch alles weten te plannen.’ Hij prees zich gelukkig met het schitterende weer in het slotweekeinde. De Raad nam het woord ‘bizar’ in de mond. ‘Aan de andere kant van het land staat alles onder water en hier kunnen alle wedstrijden gewoon doorgaan.’ De zon scheen, de barbecue was een succes en de biertjes smaakten goed. Ook dat ging gewoon door.

Vaste mensen

‘Ik zag deze week veel nieuwe gezichten op het toernooi’, aldus Gerrit de Raad. ‘Er waren tennissers uit bijvoorbeeld Baarn en Groningen. De deelnemers kwamen van verder weg dan normaal. Het was een van de eerste toernooien in de omgeving en er is natuurlijk weinig gespeeld. Misschien is dat de reden.’ Natuurlijk waren ook de vaste mensen weer van de partij, uit bijvoorbeeld Swifterbant en Urk. Tennis is vaak ook één grote familie. De deelnemers waren afkomstig van 23 clubs uit de wijde omtrek zoals uit Almere en Steenwijk.

De Emelwerth Open kende ook een primeur, althans voor zover Gerrit de Raad wist. In de poule mix dubbel 6 eindigden de duo’s op een gedeelde eerste plaats. Het aantal gewonnen set en games was exact gelijk, net als het onderlinge resultaat. ‘Dat heb ik nog nooit meegemaakt’, zei De Raad, die contact zocht met een bondsofficial. De regel luidde, dat het lot de winnaar moest aanwijzen. En zo geschiedde. Er gingen drie briefjes in een groot koffieblik en deelnemer Nick de Zwart, een topper op het toernooi, bepaalde het winnende duo.

Harry de Ridder