In welke beroepen liggen kansen?

Regio - In juni zette de daling van WW-uitkeringen zich voort in Flevoland. De WW is ook lager dan een jaar geleden. Tegelijkertijd blijken steeds meer beroepen kansen te bieden voor werkzoekenden.

Eind juni 2021 verstrekte UWV 6.973 WW-uitkeringen in Flevoland. Ten opzichte van de maand daarvoor is dit een daling van 4,9% (-362 uitkeringen). Landelijk daalde de WW met 4,5% bijna net zo hard. Ook ten opzichte van een jaar geleden is het aantal WW-uitkeringen lager. De regionale daling is 21,7%, oftewel 1.936 uitkeringen. Deze afname is iets sterker dan de landelijke daling over het afgelopen jaar (-20,7%).

Kansen

Dat de werkloosheid en WW dalen, geeft aan dat de kansen op werk toenemen. Dat blijkt ook uit het nieuwe overzicht met kansrijke beroepen dat UWV onlangs uitbracht. Ten opzichte van de vorige lijst die in december 2020 werd gepubliceerd zijn er verschillende kansrijke beroepen bijgekomen. Beroepen die nu ook kansrijk zijn, zijn bijvoorbeeld opticiens en audiciens, restaurantkoks en medewerkers bediening horeca, verkoopmedewerkers elektronica en bouwmarkten, betontechnologen, en pedagogisch medewerkers kinderopvang. Op de lijst staan veel beroepen in de techniek, het onderwijs en de zorg, maar ook beroepen waar je misschien niet zo snel aan zult denken, zoals matroos binnenvaart.

Vaak gaat het om beroepen die voor de coronacrisis ook al goede kansen boden op werk. Nu de economie steeds meer is opengegaan, groeit ook de vraag naar personeel in deze beroepen weer. Dat is vooral te zien bij beroepen in de horeca en detailhandel.

Op werk.nl/arbeidsmarktinformatie/kansen-arbeidsmarkt/kansrijke-beroepen staat de complete lijst met kansrijke beroepen alsmede uitleg over de methodiek plus een inspiratiekaart waarin van veel kansrijke beroepen staat welke mbo-kwalificaties en certificaten voor dat beroep van belang zijn.