Stoppels | Kragt-taal

De moord op onze Peter R. de Vries was een grote schok in onze samenleving. Voor veel nabestaanden van een onopgeloste moord was hij nog de enige hoop.

Helaas kwam hij er niet bovenop, hebt u de belangstelling gezien bij zijn uitvaart in Carré? Hij werd door iedereen zeer gewaardeerd. Wat erg voor hemzelf, zijn familie en ons allemaal. We missen een heel bijzondere man die veel invloed had op de misdaadverslaggeving en opsporing.

‘Eigenwijze’ optreden

Hij had nog zoveel plannen en zoveel te doen. Alle Nederlanders leefden met hem mee. De kritiek om zijn ‘eigenwijze’ optreden verstomde direct en maakte plaats voor bewondering. Peter was een eerlijk, oprecht man, zijn ja was ja en nee nee. Recht door zee met veel gevoel voor de mensen waar hij voor werkte.

Hij is niet meer. Jammer dat hij de bloemenzee en alle meelevende mensen niet meer kon zien. Ik vind het zo erg dat er zoveel onrecht en misdaad is in onze leefwereld.

Het kwaad

Het is toch te gek dat de criminelen de baas gaan spelen? Want dat gebeurt wel. Het is openlijk oorlog tussen goed en kwaad. Het kwaad dringt zich in het goede en veel mensen worstelen met wat is nu goed en wat is kwaad. Vroeger opereerde het kwaad in het verborgene, stiekem en was er nog een overheid die het laatste woord had als een misdrijf aan het licht kwam.

Maar de overheid heeft geen gezag meer en durft niet op te treden, anders dan met mooie woorden. De boeven worden beter beschermd dan de slachtoffers (denk aan de wet op de privacy die belemmerend werkt voor de gewone burger maar vrijheid geeft aan de criminelen en drugshandelaren). Nederland wordt een belastingparadijs genoemd. Daar moet onze regering niet trots op zijn.

Mammon

Wij leven zogezegd in een rechtsstaat maar het recht is vaak ver te zoeken. Alleen mooie woorden, donderpreken zouden meer impact hebben. Kijk naar de huizenmarkt en de vastgoedhandelaren. Onze God is de mammon. Dat is niet de God van de armen en zwervers.

Ik denk dat er veel meer dan gedaan wordt, nodig is om de mens te bewegen tot beter leven. De klimaatverandering is zo’n middel, tegenover het natuurgeweld staan we machteloos. Dat hebben we pas nog gezien en dan ervaren we ook hoe hard we elkaar als mensen nodig hebben.

mefkragt@gmail.com