Spannend, meedoen aan de No-Limit Challenge

Emmeloord - Ze hebben er zin in, de sporters met een beperking die zaterdagochtend klaarstaan om in het water van de Wellerwaard te plonzen. Hoewel, Johan doet er een paar minuten langer over dan de rest om aan de temperatuur van het water te wennen.

Maakt niet uit, het gaat erom dat hij van de partij is op de tweede No-Limit Challenge in Emmeloord. Dat is een triatlon voor mensen met een verstandelijke beperking. Twintig minuten zwemmen, rond de 22 kilometer fietsen (in en om het Kuinderbos) en vijf kilometer wandelen in de omgeving van de Wellerwaard. Organisator is Helien Kasper (22), beweegagoog bij Triade: ‘Voor deze mensen is bewegen heel belangrijk. Er doen vandaag acht sporters mee, allemaal uit Emmeloord. Dat mogen er wat mij betreft wel meer zijn, maar voor deze doelgroep is zo’n activiteit heel spannend.’

Baantjes trekken

Als het cliché ‘Meedoen is belangrijker dan winnen’ op iets van toepassing is, dan is het wel op dit soort activiteiten. Lekker bezig zijn en anderen ontmoeten, dat zijn de twee voornaamste doelen. De sportactiviteiten voor mensen met een verstandelijke beperking moeten vooral laagdrempelig zijn. Wil je niet zwemmen? Prima, ga je onder begeleiding een stuk wandelen. Niks moet. Zwemmen is in dit geval lekker een paar baantjes trekken of gewoon poedelen. Ook wordt ruimschoots de tijd genomen om tussendoor te rusten en wat te eten en te drinken.

Om de doelgroep gemakkelijker over de streep te trekken, is het project SuperCOOL opgezet. Sinds drie jaar is Helien Kasper hierbij betrokken. Het project is een initiatief, dat ervoor zorgt dat mensen met een beperking kennis kunnen maken met diverse sporten en kunnen ontdekken hoe leuk sporten kan zijn. Kasper: ‘Ik probeer ook altijd het sociale aspect naar voren te halen. Door te sporten bouw je een sociale kring op, doordat je andere mensen tegen komt.’ De No-Limit Challenge sluit naadloos aan bij de uitgangspunten van het project SuperCOOL.

Yoga en boksen

De basis van SuperCOOL: om de zes weken een nieuwe sport aanbieden in samenwerking met de sportverenigingen in de polder. Het aanbod is heel breed: van yoga tot boksen en van voetbal tot krachttraining. Helien Kasper is samen met vertegenwoordigers van sportclubs langs de woonlocaties van alle zorgorganisaties in de Noordoostpolder gegaan om het project onder de aandacht te brengen. Het resultaat is een aantal sportgroepjes, waaronder een wekelijkse bocce-avond (soort jeu de boules) in de Peppelrode en een wandelgroep onder leiding van Sandra Schrijver.

De harde wind maakt het zaterdagochtend een frisse bedoening, maar verder is het prachtig weer. De acht sporters slagen zaterdag met vlag en wimpel. Allemaal halen ze ongeschonden de eindstreep, waar ze worden onthaald op bloemen en een verdiende medaille. Wietske van Eerten, begeleidster van de wandelgroep, legt het sportevenement vast op foto en film. De No-Limit Triatlon is een blijvertje, weet Helien Kasper zeker. ‘Volgend jaar weer, het liefst met meer deelnemers’, zegt Kasper. ‘Dat is een lastige opgave. Cliënten moeten vertrouwen in je krijgen en dat vergt veel tijd.’

supercoolnop.nl; Helien Kasper 06-82144990.

Harry de Ridder