Matheo Boxum rijgt de damtitels aaneen

Emmeloord - Damtalent Matheo Boxum (12) heeft wederom een damtitel aan zijn palmares toegevoegd. Dit weekeinde toonde hij zich de sterkste van Nederland bij de pupillen. ‘Matheo was favoriet voor de titel, maar je moet het op het bord wel waarmaken’, aldus Alex Boxum.

Matheo’s vader (en kenner van de damsport) is trots op de prestaties van zijn zoon en tevreden over de ontwikkeling, die Matheo doormaakt. Vorig jaar kreeg de jonge dammer uit Emmeloord geen kans om een gooi naar het Nederlands kampioenschap te doen, omdat de titelstrijd door corona niet kon doorgaan. In Monster eindigde Matheo Boxum voor Alexei Ovsyanko en Yuri Derks, die het podium completeerden. Het was niet de eerste keer dat de kleine Boxum bij de pupillen meedeed, maar wel de eerste keer als pupil. En het was meteen raak.

Heel defensief

Als je met de hoogste rating aan een toernooi begint, behoor je vanzelfsprekend tot de favorieten. Het is echter geen garantie voor succes. ‘Tegenstanders houden rekening met die favorietenrol. Daarom spelen ze vaak heel defensief’, aldus Alex Boxum. Toch leverde het toernooi ook een paar prachtige partijen op. Matheo speelde acht partijen, waarvan hij er zeven won. Eén partij, tegen nummer twee Ovsyanko, eindigde in remise. Tussen de bedrijven door won Boxum ook nog het sneldammen, een nevenactiviteit van het NK, waarin hij met afstand de beste was.

Sinds begin dit jaar heeft Matheo Boxum een statusplek. Dat betekent, dat hij door het NOC*NSF als nationaal talent wordt gezien en daardoor centrale trainingen op Papendal mag volgen. Eigenlijk is de jonge Emmeloorder nog te jong om voor die status in aanmerking te komen, maar de sportfederatie heeft hem toch aan de talentengroep toegevoegd. Alex Boxum: ‘Die ondersteuning is heel belangrijk. Matheo is gegroeid in zijn spel, dat volwassener en minder ruig is geworden.’ Eind oktober staat het WK op het programma. Matheo Boxum heeft zich voor dat toernooi geplaatst, maar de vraag is of het evenement doorgaat. De werelddambond is nog op zoek naar een geschikte locatie.

Harry de Ridder