Kortebaandraverij op Drafcentrum Emmeloord

Emmeloord - Geen draverij met publiek woensdag op het Drafcentrum in Emmeloord, maar als alternatief was er voor het eerst een kortebaandraverij. De banen Duindicht en Emmeloord zijn door de Kortebaanbond aangewezen voor deze wedstrijden zonder publiek.

Bij de kortebaandraverij strijden 24 paarden in duo’s tegen elkaar. Ze moeten 2 maal van de tegenstander winnen om door te gaan naar de volgende ronde. Na de eerste ronde zijn er dus nog 12 over. Dit gaat net zo lang door tot er 1 winnaar over is. De kortebaanwedstrijden zijn populair op feesten in dorpen. 

Kortebaannbond

Aangezien dat circuit door corona buitenspel staat, is door de rijders gezocht naar een alternatieve locatie, zodat de wedstrijden door kunnen gaan. De overkoepelende organisatie van Kortebaanverenigingen, de Kortebaanbond, heeft Renbaan Duindigt bij Wassenaar en het drafcentrum Emmeloord aangewezen. Op deze 2 locaties worden in totaal 4 kortebaanwedstrijden gehouden zonder publiek.

De wedstrijd werd gewonnen door Chief One die in de finale te sterk was voor Eliot Charisma. Het koersverloop op de grasbaan van Emmeloord ontwikkelde zich uiterst gunstig voor de pupil van trainer Mark de Jong. De regerend kampioen van Nederland zag vrijwel al zijn tegenstanders zichzelf uitschakelen en hoefde vrijwel geen enkele keer serieus zijn benen te strekken.

Eenvoudig

Chief One daarentegen moest wel verschillende keren aan de bak, maar won al zijn ritten met grote overmacht. Tijdens de finale kwam Eliot Charisma eenvoudig op voorsprong. Chief One maakte onder druk een fout. De combinatie met Rick Wester sloeg echter sterk terug en won knap de tweede rit. Een bijzondere prestatie, want Eliot Charisma verliest zelden een rit op snelheid.

Tijdens de kamprit maakte de combinatie met Lindsey Pegram op de sulky nu eens zelf een fout, waarna Chief One aan een vervroegde ereronde kon beginnen. Chaman Rapida legde beslag op de derde plaats. De ervaren rot werd tijdens de derde omloop in eerste instantie uitgeschakeld door Chief One maar kreeg na bijloting een nieuwe kans.

Troostfinale

Tijdens de vierde omloop moest hij het vervolgens afleggen tegen Eliot Charisma, maar de troostfinale werd eenvoudig gewonnen van Kelsa Europoort. De vierjarige merrie had zich de hele middag kranig geweerd, maar toen de prijzen werden verdeeld, was de pijp leeg. Smaakmakers Hampshire F Boko (Aad Pools) en Falco (Micha Brouwer) finishten op de gedeelde vijfde plaats.

De volgende kortebaan draverij in Emmeloord is op 5 augustus en ook dan helaas vooralsnog zonder publiek.