Het weer | Geen heet zomerweer

Voorlopig geen warm zomerweer. Wie van warmte en hitte houdt moet naar het zuidoosten van Europa. In Griekenland wordt het de komende dagen 40 tot 45 graden.

Hier zitten we onder invloed van lagedrukgebieden. Van tijd tot tijd een bui, maar ook zeker zon. Als we naar de cijfers van juli kijken is het gemiddeld gezien toch een te warme maand geworden. De gemiddelde temperatuur is uitgekomen op een graad of 18. In Emmeloord nog een paar tiende hoger. Gemiddeld gezien is het 17,5 graden volgens het klimatologische gemiddelde.

Normale zomer

We hebben vooral veel zachte nachten gehad waardoor het gemiddelde hoog kwam. In Marknesse waren twee zomerse dagen van 25 graden en meer en Emmeloord telde er 4. Dit jaar moesten we het zonder tropische temperaturen doen van 30 graden of meer. Dat was in 2018, 2019 en 2020 wel anders. Er viel een normale hoeveelheid regen tot iets te droog. Het waren vooral buien in juli waardoor de hoeveelheden per plek sterk verschilden. Het aantal uren zon was normaal.

Wisselend

De laatste dagen van juli verlopen wisselend. Zon, wolken en een bui met daarbij een stevige zuidwestenwind. De middagtemperatuur komt uit rond de 20 graden. Tot half augustus zit er geen warm zomerweer in met temperaturen tussen 18 tot 22 graden. Soms een bui, maar ook ruimte voor de zon.

Robert de Vries