Grote reddingsactie voor vastzittende kat in motorruimte van auto

Emmeloord - De dierenambulance, wegenwacht en brandweer zijn zondagmiddag en -avond druk geweest met een kat die vastzat in het motorcompartiment van een auto.

De reddingsactie startte in de Statehof in Emmeloord. De kat Delfi was ’s middags ontsnapt bij haar logeeradres waarna het beestje in de motorruimte van een geparkeerde Citroën kroop. Een medewerkster van dierenambulance Witte Gerrit was daar toevallig aanwezig en schoot te hulp. Echter was het zonder gereedschap niet mogelijk om Delfi te kunnen bevrijden.

ANWB Wegenwacht

De ANWB Wegenwacht werd gebeld en kwam ter plaatse, maar de monteur had niet de goede middelen bij zich. Daarom werd ook de brandweer opgeroepen. Gezamenlijk werd er een plan van aanpak gemaakt. Delfi zat tussen het motorblok en de bodemplaat vast. De brandweer heeft de auto gestabiliseerd en vervolgens met hydraulisch gereedschap het voertuig gelift. Vervolgens maakte de wegenwacht een wiel en de bodemplaat los.

Echter was er nog steeds te weinig ruimte om het beestje te kunnen bevrijden. Ook een poging om de kat te lokken met sardientjes had geen zin. Na bijna een uur van lokken en wrikken werd er een andere bevrijdingstactiek bedacht. Wel ééntje met een risico, maar de kat kon tenslotte niet in de motorruimte blijven zitten.

Auto op brug

De dierenambulance, wegenwacht en brandweer besloten om de Citroën naar een garage te brengen. Daar kon de auto op een brug worden gezet, zodat er meer werkruimte was. De motor mocht voor het transport niet worden gestart, aangezien de kat dan letsel zou oplopen. Daarom werd Delta Berging ingeschakeld. Met een autoambulance is de Citroën naar garagebedrijf Den Boer gebracht, een paar kilometer verderop op industrieterrein De Munt. Een medewerker had zijn vrije zondagavond opgeofferd en stond de dieren- en autoambulance op te wachten. Er werd nog even gevreesd dat het beestje onderweg zou ontsnappen, maar dat gebeurde gelukkig niet.

Eenmaal op de brug kwam de reddingsactie al snel tot een goed einde. Delfi kon met de nodige handjes uit het motorcompartiment worden gehaald, ook al protesteerde het beestje flink. Voor zover de dierenambulance kon zien heeft de kat geen letsel aan het avontuur overgehouden. Voor de zekerheid is men wel even naar een dierenarts gegaan.

De Citroën bleef schadevrij. De eigenaar heeft zijn auto weer naar huis gereden. Tot slot werd iedereen bedankt voor de hulp.