Zeer grote brand verwoest bedrijfspand met vismaterialen op Urk

Urk - Bij een grote brand op het industrieterrein van Urk is afgelopen nacht een bedrijfspand met vismaterialen verwoest. ​

De brand woedde in een bedrijfspand aan het Keteldiep en werd rond 01:30 uur ontdekt. Het zou gaan om twee loodsen van de Van Slooten Groep. Eén loods is compleet afgebrand, de aangrenzende loods raakte zwaar beschadigd. Volgens de brandweer lagen er in het bedrijf onder andere scheepsmaterialen, zoals visnetten, opgeslagen. Deze spullen zijn voor een groot deel verloren gegaan.

Uitslaand

Toen de eerste brandweerwagen van Urk arriveerde sloegen de vlammen al uit het bedrijfspand. De brandweer schaalde snel op naar het sein 'zeer grote brand', waarna ook blusvoertuigen uit Nagele, Ens en Dronten werden gealarmeerd. Tevens kwam een hoogwerker uit Lelystad ter plaatse om de brand van bovenaf te kunnen bestrijden. Om voldoende bluswater te verkrijgen werd er ook een groot watertransportsysteem neergelegd.

Woonhuis gered

De brandweer heeft met man en macht ingezet om omliggende panden te behouden en dat had succes. Het naastgelegen woonhuis met een rietenkap kon worden gered. Ook de andere bedrijfspanden in de omgeving bleven gespaard.

De rook van de brand trok over het oostelijke deel van Urk. De brandweer verrichtte metingen in die woonwijken, maar daaruit bleek dat er geen sprake was van gevaar voor de volksgezondheid. Wel werden er roetdeeltjes aangetroffen op auto's. Volgens de brandweer kan dit geen kwaad. 'We adviseren om vandaag even met de auto naar de wasstraat te gaan', aldus woordvoerder Geertjan Veenstra.

Volgens de brandweer waren er zondagavond nog vissers in het bedrijfspand aanwezig. Zij zijn rond 00:00 uur vertrokken naar zee. Anderhalf uur later werd de brand ontdekt. Het is nog onduidelijk waardoor de brand kon ontstaan. Hier zal onderzoek naar worden gedaan. Niemand raakte bij de brand gewond.