Verkeer langzaam langs grote hooibrand langs A6 bij Nagele

Nagele - Langs de Abtsweg in het buitengebied van Nagele woedt momenteel brand in een enorme hooibult. Die ligt op een opslagterrein van Rijkswaterstaat, dat vlak langs de A6 ligt.

De brandweer kreeg rond 12:15 uur de eerste meldingen door automobilisten die over de A6 reden en de rook zagen. De brandweer schaalde direct op om voldoende bluswater ter plaatse te kunnen krijgen. Daarnaast was er nog een probleem. De rook trok over de snelweg heen, wat mogelijk gevaar voor het verkeer opleverde.

Enorme rookontwikkeling

Er werd ‘GRIP 1’ gemaakt zodat alle hulpdiensten de situatie goed kunnen coördineren. Vanwege de rookontwikkeling is er uit voorzorg een snelheidsbeperking ingesteld op de A6 ter hoogte van de op- en afritten naar Urk en Nagele. Het verkeer kan hinder van de rook ondervinden. De brandweer en Rijkswaterstaat houden dit nauwlettend in de gaten. Mocht de rook te gevaarlijk worden, staan de mogelijkheden paraat om de snelweg af te sluiten. Dat is tot nu toe niet nodig.

Hiernaast had de brandweer moeite om voldoende bluswater ter plaatse te krijgen. Naast drie blusvoertuigen zijn er een schuimblusvoertuig en een groot watertransportsysteem aanwezig. In een kanaal in de omgeving is een pomp gelegd, waarna er zo'n twee kilometer slang moest worden uitgerold om het bluswater bij de brand te krijgen. Dat was in de loop van de middag gereed.

Uit elkaar trekken

Aan het einde van de middag is men begonnen met het uit elkaar trekken van de grote hooibult. Een shovel en twee kraanmachines zijn daarvoor ter plaatse gekomen. Het is een flinke klus en gaat veel tijd kosten. Er is met name sprake van broei in de bult en dat valt slecht te blussen. Daarnaast is volop blussen ook geen goede optie omdat de rook dan toeneemt. In dat geval ontstaan er mistbanken op de A6 en in het ergste geval moet de snelweg afgesloten worden, maar dat probeert men te voorkomen, aldus de brandweer.

De hulpdiensten verwachten nog zeker de hele avond en wellicht ook morgen bezig te zijn. Vanwege de inzet van de brandweer is de Abtsweg momenteel afgesloten voor al het verkeer.