POLDERHEMEL | Ruimtetelescoop

Er is eindelijk goed nieuws te melden over de nieuwe James Webb ruimtetelescoop, die door vele vertragingen geplaagd werd. De telescoop is klaar om gelanceerd te worden.

Aflevering 1347
15 SEPTEMBER – 22 SEPTEMBER
 

Lancering 18 december

De zeer krachtige ruimtetelescoop bezit een uit 18 segmenten bestaande vergulde hoofdspiegel met een diameter van 6,5 meter. Hiermee overtreft de kracht van deze telescoop die van de Hubble vele malen. Tijdens de lancering op een Ariane 5-ECA raket is het toestel in opgevouwen toestand. Eenmaal in de ruimte moeten zowel de enorme spiegel als het grote beschermende zonnescherm worden uitgevouwen. De telescoop wordt op een zodanige positie gemanoeuvreerd dat hij zich op 1,5 miljoen kilometer achter de aarde bevindt, vanuit de zon gezien. Het grote zonnescherm komt dan tussen de aarde, zon en maan en de eigenlijke telescoop in. Op die manier kan de telescoop zo koud mogelijk blijven om goede infrarood-waarnemingen mogelijk te maken. De ruimtetelescoop, kort aan te duiden met JWST, zal dus niet in een baan om de aarde zijn, maar met de aarde meereizen in een baan rond de zon in een zogenaamd Lagrange-punt (in dit geval L2). De gecombineerde zwaartekrachten van zon en aarde-maan houden dan de telescoop in een stabiele positie ten opzichte van de aarde. Om de telescoop vanaf de aarde in L2 te krijgen zijn 30 dagen nodig.
 
Aan de hemel valt deze week te bekijken:
ZON- EN MAANTIJDEN (zaterdag 18 september)
Zon op: 07.16 uur; onder 19.45 uur.
Maan op: 19.21 uur(zaterdag); onder 04.51 uur (zondag).
 
MAAN – De schijngestalte van onze natuurlijke satelliet groeit nog steeds. De maan is aan de avondhemel, later nachthemel zichtbaar. Op dinsdag 21 september is het om 01.55 uur Volle Maan (geheel zichtbaar, sterrenbeeld Vissen).
 
PLANETEN – Gedurende het grootste deel van de nacht zijn de planeten Jupiter en Saturnus van het zuidoosten tot het zuidwesten waar te nemen. Bijgaand beeld van Saturnus is uit een mozaïek van opnamen door de voormalige Cassini sonde samengesteld. Jupiter is veruit de helderste planeet van de twee en komt ook hoger dan Saturnus. Op 17 september staat de maan er tussenin. In de avond, kort na zonsondergang, is de heldere planeet Venus nog even zeer laag in het westzuidwesten te zien. 
 

Meteoren

Een nieuwe bescheiden zwerm dient zich aan: de Tauriden. Deze is drie maanden actief. Het aantal meteoren per uur loopt op tot maximaal 6. De meteoren zijn afkomstig van komeet 2P/Encke, zijn traag en daarom oranje van kleur. De wrijvingshitte tijdens de doortocht door de atmosfeer is minder intens dan bij snellere meteoren. Er is wel kans op vuurbollen: zeer heldere meteoren. De meteoren lijken uit de richting van sterrenbeeld Stier (Taurus) te komen. Dit sterrenbeeld staat in de nanacht hoog in het zuidoosten.
René P. Elings, tel. 0527-699142