Lars raakt verzeild in een mooi sprookje

Emmeloord - De weken en maanden vliegen voorbij. Lars Koridon is dit jaar in een zeilsprookje beland, maar beseft het soms amper. ‘Het gaat allemaal zo snel, dat ik nauwelijks tijd heb om er bij stil te staan.’ Afgelopen zaterdag is hij, met een wereldtitel op zak, voor de zoveelste keer naar Mallorca vertrokken. Na Tallinn gaat het zeilcircus gewoon door.

In de wateren van de Finse Golf, voor de kust van de hoofdstad van Estland, boekte Lars Koridon (19) in augustus een grote zege door met het team van Cătălin Trandafir’s Grand Soleil 44 de wereldtitel in de ORC-klasse B op te eisen. ‘Hartstikke gaaf’, vindt de jonge Emmeloorder. ‘Wereldkampioen worden in een veld van 35 boten was het doel, maar het is nog moeilijk te bevatten dat het is gelukt.’ De zeilboot, splinternieuw, is eigendom van de Roemeen Cătălin Trandafir, die zijn aandelen in een graanterminal heeft verkocht en daarmee steenrijk is geworden.

Een mooi speeltje

‘Trandafir is iemand met teveel geld. De boot is voor hem een mooi speeltje’, zegt Erwin, de vader van Lars en eigenaar van een jachtwerf in Lelystad. ‘Hij wil ook graag winnen en zoekt daarom het beste zeilteam bij elkaar. Zelf vaart Trandafir ook mee. Het geld gaat er met bakken doorheen, gaat nergens over.’ Dat zal Lars worst wezen. Via het netwerk van zijn vader, die zaken doet met Juan Navarro, een Spaanse zeilmanager, is hij in een compleet andere wereld beland na afronding van zijn mbo-studie commerciële technieken.

Navarro, als manager van diverse wedstrijdboten verantwoordelijk voor de bemanning en de techniek, zocht opstappers. Waarop Erwin een kans voor zijn zoon zag. ‘Ik heb tegen Navarro gezegd: neem Lars mee, ik denk dat je veel aan hem hebt.’ De deal werd beklonken en vanaf maart maakt Lars deel uit van de wondere wereld van het wedstrijdzeilen. Lars: ‘Ik heb in een half jaar tijd ontzettend veel geleerd. Ik heb goede zeilers om me heen, veel ex-olympiërs, die mij op sleeptouw nemen. Voor mij is het belangrijk om goed te kijken en te luisteren.’

De pink panther

De Grand Soleil telt een elfkoppige bemanning. Lars Koridon zit midbouw. ‘Ik assisteer in het midden van de boeg de eerste voordekker.’ Met veel lijnen aan dek is het pezen geblazen. ‘En soms hangen we met z’n allen in de reling voor de perfecte hellingshoek.’ Als jongste opstapper is hij regelmatig het mikpunt van plagerijen. ‘Beetje jammer, maar dat hoort erbij. Ik kan het hebben.’ De pink panther, zoals zijn bijnaam luidt vanwege zijn voorkeur voor roze kleding, geniet van de spanning van het leven als zeiler en van het teamwork op de boot.

Het wereldkampioenschap in Tallinn bestond uit een 24-uursrace en een reeks kortebaanwedstrijden. Zes wedstrijden in één week. Een nieuwe boot vereist in de voorbereiding extra aandacht, omdat de vraag is: klopt de theorie met de praktijk? In de loop van de preparatie op het WK zijn aan de boot tal van verbeteringen aangebracht. ‘Door wedstrijden in Valencia en bij Capri kregen we een aardig beeld van het krachtenveld’, zegt Lars Koridon. Veel trainingsuren en videoanalyses van andere zeilteams droegen bij aan het succes in Estland.

Saint-Tropez en Istanbul

Momenteel bivakkeert Koridon op Mallorca om zich voor te bereiden op een nieuwe wedstrijd, dit keer niet met de Grand Soleil maar met een Swan 42. Ook een boot waarover Juan Navarro, met wie de Emmeloorder het goed kan vinden, de scepter zwaait. Begin oktober keert Koridon voor een week terug naar zijn woonplaats om daarna af te reizen naar Saint-Tropez. En na de Franse zuidkust is het de beurt aan de Turkse metropool Istanbul. Vader Erwin: ‘Ik mis een goede kracht op de jachtwerf, maar dat geeft niet.’ Hij beseft, dat het zeilavontuur een unieke ervaring voor zijn zoon is.

Lars Koridon leidt momenteel een prachtig leven, maar hij kijkt alweer vooruit. ‘Er is een kans, dat ik volgend jaar aan de slag ga op een andere boot. Er volgen nog gesprekken, maar het is de bedoeling dat ik verantwoordelijk word voor de hele logistiek, van het gereed maken tot het vervoer van de boot.’ Van jongste opstapper naar logistiek leider? Wie weet wordt het sprookje vervolgd.

Harry de Ridder