Infopaneel op plek luchtwachttoren Urk

Urk - Wethouder Freek Brouwer van Urk heeft zaterdag op Open Monumentendag een infopaneel onthuld op de plek waar eerder de luchtwachttoren stond.

Tussen de klinkers van de Monumentlaan/Wijk 3 achter het Kerkje aan de Zee ligt het fundament van een militaire uitkijktoren uit de Koude Oorlog (1945-1991). Deze luchtwachttoren, codenaam 6K1, ‘Karel 1’, was onderdeel van een netwerk van 276 uitkijkposten verspreid over het land. Vrijwilligers van het Korps Luchtwachtdienst (KLD) keken er op uit naar vijandelijke vliegtuigen die lager vlogen dan de radar kon waarnemen.

Sovjets

Die vijand verwachtte men uit het oosten: de Sovjets en hun bondgenoten uit de Warschaupactlanden. De toren was geen lang leven beschoren. Steeds snellere vliegtuigen en verbeterde radar maakten het via oog en oor volgen van vliegtuigen al na 10 jaar overbodig.

In 1964 is de luchtwachttoren op Urk buiten gebruik gesteld en al snel gesloopt. Het betonnen fundament bleef als stille getuige achter en raakte langzaam overwoekerd. De gemeente heeft de fundamenten van de toren weer zichtbaar gemaakt, zodat dit onderdeel van de Urker geschiedenis weer zichtbaar wordt.