STOPPELS | Gratis

De krant valt wekelijks gratis in onze postbus. Wie zou dat toch betalen? Natuurlijk zijn dat de adverteerders. Middenstand, bedrijven, rouwadvertenties etc. Die rouwadvertenties blijven er wel. En met de vergrijzing groeit die markt voorlopig nog wel.

Maar middenstand, bedrijven? Wordt allengs minder en de jeugd leest al bijna helemaal geen krant meer. Ziet er niet goed uit dus. De NDC (Noordelijke Dagblad Combinatie) waaronder ook deze krant valt is recent overgenomen door het Belgische Mediahuis. De Belgen zijn ook al eigenaar van o.a. De Telegraaf Media Groep” en nog een aantal andere bladen in Nederland. En om het hoofd boven water te houden, voorlopig tenminste, wordt er een “efficiency slag” doorgevoerd. De krant moet meer pagina’s hebben die geld opbrengen, want……. de krant moet gratis blijven. Een van de gevolgen is dat o.a. de column “Stoppels” wordt geschrapt. En dat dit dus mijn laatste column is. Helaas.

Bijna 7 jaar heb ik met plezier elke maand een column gevuld. En met plezier ook vele reacties gehad. Positief en negatief. Beide goed. Daar is een column voor. Feiten signaleren en stof tot nadenken geven. Met afstand en reflectie. Een columnist is er niet om zijn/haar eigen “hobbies” te promoten, of belerend met een vingertje te wijzen.

Klaar?

Nee, als columnist ben je nooit klaar. Het is misschien wel de meest interessante tijd gezien de problematiek die op ons af komt. Een overheid die met zichzelf in de knoop zit, de energietransitie waarvan eigenlijk niemand weet hoe dat moet, wat het gaat kosten en wie dat gaat betalen, het klimaat probleem waarmee Frans Timmermans iedereen een angstsyndroom wil aanpraten, het woningprobleem waarvan de oplossing, gewoon meer bouwen, door Pfas, fijnstof, stikstof en alle ingewikkelde regelgeving die we zelf op “democratische” wijze hebben gecreëerd, maar niet van de grond komt.

En dan nog maar niet gesproken over het gedrocht “Natura 2000” waarmee Nederland zich in de 90-er jaren ernstig in de voet heeft geschoten en waardoor de hele agrarische sector klem zit zonder een oplossing in zicht. Stof genoeg. Over hoe Nederland er over, zeg, 30 jaar uit moet zien en waarmee we dan ons geld verdienen bestaat al helemaal geen consensus. De overheid is vooral bezig zélf te overleven, laat staan dat ze tijd heeft voor wat ons als burger aangaat.

Toekomst

Over de toekomst van de krant bestaat ook geen vastomlijnd idee. Ik vraag me wel af of het normaal is dat de lokale krant gratis blijft. Waarom eigenlijk? We betalen toch overal voor? Zou een contributie van pakweg 25 of 50 euro per jaar (1 euro per week!) dodelijk zijn? Ik denk het niet. Misschien op de valreep nog iets om over na te denken voor een lokale ondernemer met lef en visie. Ik zou het graag iemand gunnen.

Mijn opa in West Friesland zei vroeger wel eens. “As je niks betale, kraig je ok niks”. Hij had gelijk. Voor niks gaat alleen de zon op.

Ik dank iedereen die de tijd heeft genomen deze column de afgelopen jaren te lezen en, soms, van commentaar te voorzien. Ik wens de redactie alle sterkte in de komende tijd om deze krant in de benen te houden.

En voor allen – het ga u goed.

Peter N. Blauw