Tandartspraktijk Peppellaan geeft tandenpoetsles op de Zonnebloem

Emmeloord – In het kader van de Kinderboekenweek en het onderwijsproject ‘Hou je mond gezond!’ bezoekt preventieassistente Annemarie van tandartspraktijk Peppellaan uit Emmeloord dinsdag 28 september basisschool de Zonnebloem in Emmeloord.

Die dag geeft Annemarie kinderen uit alle groepen een les over mondverzorging. Tijdens deze bijzondere poetsles wordt de leerlingen kennis bijgebracht over de mond en het gebit, tandenpoetsen, gaatjes, tanderosie (oplossen tandglazuur door zuren) en de zeven eet- en drinkmomenten. 

Preventieassistente Annemarie verzorgt deze les in het kader van het onderwijsproject ‘Hou je mond gezond!’, geïnitieerd en ontwikkeld door het Ivoren Kruis, de Nederlandse Vereniging voor Mondgezondheid. Doel van het lesproject is het bevorderen van een gezonde mond door het terugdringen van cariës (gaatjes) en tanderosie en het stimuleren van tandartsbezoek.

Verder wil het Ivoren Kruis bij kinderen van peuterspeelzalen en basisscholen bewustwording creëren van de eigen invloed op de (mond)gezondheid. Kinderen die de juiste houding, kennis en vaardigheden aanleren om hun gebit en mond goed te verzorgen, zijn ook vaardiger in preventie en zelfzorg bij het voorkomen van ernstiger vermijdbare ziektes, zoals diabetes, hart- en vaatziekten en aan voedingsgedrag gerelateerde kankers. 

Kindergebitten worden slechter

De verslechterde situatie van de kindergebitten in ons land is de aanleiding voor de ontwikkeling van het project. Gebleken is dat 25% van de kinderen in Nederland zijn tanden niet of slecht poetst. Bovendien komen nog te veel kinderen niet of te laat bij de tandarts. Ouders horen kinderen vanaf jonge leeftijd (vóór het tweede jaar) mee te nemen naar de tandarts of mondhygiënist. Over cariës hebben leerkrachten, kinderen en ouders behoorlijk wat kennis.

Tanderosie

Van tanderosie weten ze veel minder. De preventieassistente zal uitleggen dat onder andere frisdranken tandglazuur kunnen oplossen, dat tanden zonder glazuur erg pijn kunnen doen en dat eenmaal weggesleten glazuur nooit meer terugkomt. Veel ouders weten niet dat een bezoek aan de tandarts of mondhygiënist is opgenomen in de basisverzekering en dus voor kinderen tot 18 jaar gratis is. Meer informatie over het onderwijsproject is te vinden op www.houjemondgezond.nl.