‘Hé, scheids, je bent te oud! Mafkees!’

Creil - Na het derde doelpunt van Creil-Bant, dat trouwens geen doelpunt is, gaat verdediger Jelle Vaartjes door het plafond. ‘Ik sta godverdomme op de lijn, man!’ Arbiter Pieter Maas is, ook na consultatie van grensrechter Erik Berghout, niet te vermurwen. De treffer telt. Delfstrahuizen is de voorsprong kwijt en gaat in de slotseconde zelfs nog kopje onder: 4-3.

De betere voetbalclubs zijn al een paar weken geleden aan de competitie begonnen. Zaterdag zijn, na oefenpotjes en bekerduels, de clubs uit de lagere regionen aan de beurt om af te trappen na een bijna voetballoos seizoen. Espel en Nagele kennen een valse start. De derby tussen de twee polderclubs gaat niet door. Oorzaak: scheidsrechter Korf uit Urk meldt zich af met rugklachten. Zowel de KNVB als de beide clubs lukt het niet op tijd een vervanger te vinden. Creil-Bant tegen Delfstrahuizen gaat wel door, dus met gezwinde spoed naar Creil.

Het is lekker weer, tijdens de warming-up dreunen de keiharde beats je tegemoet en de pupillen van de week mogen doelman Wuestenenk ‘onder vuur’ nemen. Het is gezellig langs de lijn, iedereen heeft zin in een mooie wedstrijd. Beide elftallen komen gebroederlijk in tweetallen in een sukkeldrafje het veld op, stellen zich in lijn op, zwaaien naar het publiek (ook naar publiek aan de overkant dat er niet is) en geven elkaar vriendschappelijk high fives. In de eerste paar minuten, als Creil-Bant de overhand heeft, is er nog geen vuiltje aan de nazomerlucht.

Prachtige volley

Na een kwartier spelen staat het al 0-2. Delfstrahuizen komt op voorsprong door een prachtige volley van Yoran Kortstra en een benutte strafschop van Jorrit Visser. Het lukt de thuisclub niet om een bres in de Friese defensie te slaan. De eerste tekenen van een heet middagje dienen zich wel aan. Erik Berghout, de clubgrensrechter van de Friezen, doet het in de ogen van een paar oudere ‘supporters’ van Creil-Bant niet zo goed en krijgt een paar scheldkanonnades te verwerken. Berghout is het na een tijdje zat en bijt er eentje toe: ‘Kun je niet even je bek houden?’

Het geijkte, constante ageren tegen vrijwel elke beslissing van scheidsrechter Maas uit Espel is dan al lang aan de gang. Ook het simuleren van een blessure en het overdreven schreeuwen na een tackle zijn weer als vanouds gemeengoed. Er wordt ook gevoetbald. Na een dik uur komt Creil-Bant terug in de wedstrijd door een curieuze goal. Op de site van Voetbalnoord staat Martijn Bijdevaate als maker van de treffer, maar het is een eigen goal. Bijdevaate schiet een vrije trap op de paal, waarna de bal via de rug van doelman Robin Visser in het doel belandt: 1-2.

Vlag op de grond

Nadat Delfstrahuizen vijf minuten later de marge van twee weer heeft hersteld (goal Yoran Kortstra na een snelle counter) wordt het pas echt ‘leuk’. De hoofdrollen zijn voor Pieter Maas en een ‘supporter’ van Delfstrahuizen. Maas geeft de thuisclub een penalty als spits Luuk Veendrick luidkeels ter aarde stort in de zestien van de Friezen. Er is niks aan de hand. Veendrick trapt zelf tegen het standbeen van zijn tegenstander, maar de bal gaat op de stip. Grensrechter Berghout smijt woedend zijn vlag op de grond. Aanvoerder Daley Slump blijft kalm en maakt zijn 25e goal, wat hem zijn eerste ster van Voetbalnoord oplevert.

Al voor de aansluitingstreffer van Slump meent een aanhanger van Delfstrahuizen, een al wat oudere man, scheidsrechter Maas uit te moeten maken voor alles wat mooi, maar vooral lelijk is. ‘Hé, scheids, je moet wat meer meelopen. Je bent te oud’ roept hij, wat hem een meewarige blik oplevert van Maas. Clown en harlekijn krijgt Maas ook nog naar zijn hoofd geslingerd. Als Jelle Vaartjes op de doellijn een kopbal van René Ballast via de lat het veld in kopt, beslist Maas dat het een doelpunt is (wat het niet is). Het hek is van de dam.

Rare benaming

Maas wordt zowat onder de voet gelopen en trekt wat gele kaarten. De Friese schreeuwlelijk noemt Pieter Maas een ‘dikke mafkees’, wat een rare benaming is omdat Maas zo slank is als een dennetje. Maas beent op de toeschouwer af en zegt: ‘Dit lijkt toch nergens op? Wilt u zich verwijderen van het sportpark?’ Dat gebeurt niet, waardoor de man in kwestie getuige kan zijn van de complete ondergang van zijn favoriete club. Creil-Bant (zonde, dat de leden niet hebben gekozen voor een nieuwe naam; er zaten een paar mooie suggesties tussen) gaat in blessuretijd met de winst aan de haal.

Martijn Bijdevaate neemt een corner, René Ballast komt hard inlopen en kopt de bal prachtig binnen: 4-3. Maas laat nog een tijdje doorspelen, want door alle commotie is veel tijd verloren gegaan. Na afloop is er wat gepluk en getrek aan elkaar, maar het loopt met een sisser af. Twee jonge meiden verkneukelen zich over het gedrag van de mannen. ‘Waarom zijn ze altijd zo boos? Wel leuk!’ Ja, het voetbal in de kelderklassen is weer begonnen. Creil-Bant – Delfstrahuizen is hopelijk geen maatstaf voor de rest van het seizoen, maar ik vrees het ergste.

Harry de Ridder