Tineke Alberts: ‘Ik wil dat akker nooit meer zwart is’

Bant - Iedereen kan zondag 10 oktober om 14.00 uur komen Toekomst Zaaien bij De Zaderij op biodynamische boerderij Zonneliefde in Bant. Dat is eens wat anders dan oogsten.

Jong en oud lopen bij het zaaien in een rij over de akker om met de hand wintergraan te zaaien. Boerin Tineke Alberts en onderzoeker Edwin Nuijten vertellen over zaadteelt en biodynamische landbouw.

Zaden vormen de passie van Tineke Alberts. Op haar bedrijf is De Zaderij gevestigd, een coöperatie van boeren die zaadvaste regionale rassen in stand houden en vermeerderen. Van zaadvaste rassen kun je het zaad oogsten en opnieuw uitzaaien. De veel gebruikte hybride rassen zijn daar niet geschikt voor.

Tarwepopulatie

Zelf heeft Tineke zich gespecialiseerd in de teelt van zaadvaste zaden van groentes en bloemen. Ook ontwikkelt ze een nieuw spinazie-ras en sinds kort teelt ze een ‘tarwepopulatie’. Een populatie heeft een brede genetische samenstelling, dus op de akker zien de planten er verschillend uit. Het telen van populaties komt bijna niet meer voor. Onderzoeker Edwin Nuijten doet hier onderzoek naar en zal op de middag van het Toekomst Zaaien hier iets over vertellen.

Op de zaaimiddag is er een rondleiding langs De Zaderij, waar je kunt zien hoe zaden worden geschoond en verpakt, en langs de akkers, waar Tineke alles doet om de bodemvruchtbaarheid goed te verzorgen. ‘Ik wil dat de akker nooit meer zwart is’, zegt ze. Ze ploegt niet meer en zaait een groenbemester in als het gewas geoogst is, zodat de akker groen blijft.

Groenbemester

Toekomst Zaaien is vijftien jaar geleden van start gegaan in Zwitserland om aandacht te vragen voor de bron van ons voedsel: de zaden. Door monopolisering van de zadenhandel verdwijnen oude rassen en daarmee unieke eigenschappen. Toekomst Zaaien wordt georganiseerd door de BD-Vereniging in samenwerking met Stichting Demeter, Stichting Zaadgoed en BD Grondbeheer.

In de weekenden van oktober vindt het Toekomst Zaaien plaats op zeven verschillende biodynamische boerderijen in Nederland en Vlaanderen.

Kijk voor alle info en aanmelden op toekomstzaaien.nl.