Hotelkelder ‘t Voorhuys is nu hippe Huysbar

Emmeloord - Hotel, Restaurant en Grandcafé ‘t Voorhuys in Emmeloord heeft de verstofde jaren ‘60 bar in de voormalige fietsenkelder een nieuw leven gegeven. De Huysbar is een hippe tent voor feestjes tot 80 personen.

Als er geen corona was geweest was de toegangsdeur van de bar, die beginjaren negentig sloot, wellicht nog steeds gesloten geweest. Maar niet alleen corona, vooral ook supervisor Merijn Benjamins droeg bij om de bar uit de motteballen te halen. De 26-jarige Emmeloorder kwam als 19-jarige bij ‘t Voorhuys in de bediening werken, en werkte zich op tot supervisor.

Fietsenkelder

Hij volgde versneld de studie international hospitality aan het Deltion College in Zwolle en moest als afstudeeropdracht een businessplan schrijven. ‘En daarvoor had ik de kelder in mijn gedachten. Dat was aanvankelijk de fietsenkelder van het hotel en werd later de hotelbar. Sinds de familie Hellendoorn in 1996 de zaak overnam, zat de deur op slot. De bar had geen prioriteit in de opbouw van het hotel en restaurant met zalen. Die ruimte inspireerde mij.’

‘Ik wilde er iets meedoen dat uniek is voor Emmeloord. Ik maakte een plan voor een bar met luxe biertjes, wijnen en whisky’s’, vertelt Merijn. Hij schreef een plan waarmee hij slaagde voor de opleiding, en ook Twan Hakvoort enthousiast maakte. Echter, er was nooit geen tijd om de plannen uit te werken. Toen in de eerste lockdownperiode alles bovengronds bij ‘t Voorhuys opgepoetst werd, kwam in de tweede lockdown het kelderplan op tafel om iets om handen te hebben.

Feestbar

Een bar zou bovendien iets toevoegen aan het bedrijf. Twan en Merijn broedden op een concept en kwamen uit op een feestbar, voor besloten gezelschappen. Dus geen bar waar je zo even aanwipt in de late avond. Een architect werd bij de hand genomen om er een eigentijds en modern onderkomen van te maken. De horecamannen stripten ondertussen de hele kelder, tot een kale bunker. ‘Het oude interieur stond er nog in’, geeft Merijn aan. De oude bar uit de jaren 60 heeft de vernieuwingsdrang overigens wel overleefd.

‘Die is behouden, maar wel vernieuwd en aangepast aan de sfeer die de Huysbar wil uitstralen en dat is een jaren 70 look met een warme sfeervolle aankleding.’ Het onderaards hol veranderde zo in slechts 8 weken met een nieuwe toiletgroep, bar, zithoekjes, warme bekleding en sfeervolle LED-verlichting in een uitnodigende feestruimte, die door gebruik van spiegels veel groter lijkt dan ie is. ‘Het is onze nieuwe trots’, zegt Merijn, die ook operationeel verantwoordelijke is voor de Huysbar.

Cees Walinga