Ere wie ere toekomt geldt voor Nederlandse records van Nico Kamp uit Emmeloord

Emmeloord - Handboogschutter Nico Kamp uit Emmeloord kreeg vorige week twee Nederlandse records toegestuurd van de Nederlandse Handboogbond.

 

De veteraan schoot 15 jaar geleden bij internationale A wedstrijden in Baarschot, bij de heren, twee Europese en Wereldrecords voor Masters, zowel op de 90 meter als het puntentotaal over alle 4 de afstanden, 30-50-70 en 90 meter. Omdat de toenmalig Ensenaar bij de heren uitkwam, kreeg hij indertijd geen Nederlandse records voor masters/veteranen.

Onlangs lanceerde de bond nieuwe recordlijsten, maar stond het record over 90 meter bij de masters/veteranen op naam van Peter Elzinga uit Almere. Kamp tekende hier protest tegen aan en werd door de bond in het gelijk gesteld. De Emmeloorder claimde alsnog zijn Nederlandse records op zo wel de 90 meter als zijn puntentotaal over alle afstanden.

Het 90 meter record staat nu dus op naam van Kamp met 340 punten omdat het na 15 jaar nog niet scherper is gesteld en de totaalscore  werd door Kamp zelf in 2010 met één punt verbeterd naar 1387 punten en staat ook nog op zijn naam. De inmiddels 77-jarige Kamp is nog steeds houder van acht Nederlandse records in de Compound klasse en nog van één in de Recurve klasse en wel op de Olympische afstand de 70 meter, maar dan wel bij de Masters 50+.

Het aantal records van Kamp staat nu in totaal op 57 inclusief de Europese en wereldrecords. De Emmeloorder veroverde 13 nationale titels waarvan 8 bij de heren en 5 bij de veteranen.