Beddenspecialist in Emmeloord

Emmeloord - Joshua Huisman uit Steenwijk heeft vorige week donderdag aan de Penning 2 op industrieterrein De Munt in Emmeloord de Beddenspecialist geopend.

Joshua neemt ondanks zijn jonge leeftijd van 28 jaar ruim 90 jaar beddenkennis mee naar de polder. Zijn overgrootouders Gerben en Froukje startten in de jaren dertig van de vorige eeuw een beddenzaak in Steenwijk en inmiddels is hij de vierde generatie. Omdat zijn ouders nog volop actief zijn in de zaak in Steenwijk, zocht Joshua een nieuwe markt en eigen zaak in de Noordoostpolder.

Beddenkennis

Dat de beddenbranche hem trekt was al vroeg bekend. ‘Als twaalfjarige stond ik al op markten en braderieën om bedtextiel te verkopen, op mijn veertiende ging ik met de bezorger mee en op mijn zeventiende ben ik begonnen met het vergaren van beddenkennis in de zaak van mijn ouders. Voor een beddenspecialist is geen speciale opleiding. Die heb ik thuis gekregen van mijn vader Jeroen.’

Het bedden verkopen combineerde hij na zijn middelbare school met een master Bedrijfskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij droeg bij aan de startup van een filiaal in Zwolle, waar de nadruk meer lag op bedtextiel dan op beddenverkoop, en werkte 3 jaar voor een inkoopcombinatie waarvoor hij langs winkels ging voor verkooptrainingen en was verantwoordelijk voor productontwikkelingen en leveranciersmanagement.

Slaapsysteem

Van jongs af aan wist Joshua dat hij een eigen beddenspeciaalzaak wilde beginnen. Dit jaar is het dan eindelijk zover. ‘Ik ben jong, maar heb inmiddels veel ervaring binnen de branche. Veel mensen zijn zich er niet van bewust, maar het mooie is dat met een goed slaapsysteem de nachtrust van iedereen verbeterd kan worden. Ik ben blij dat ik nu eindelijk weer mensen kan gaan helpen hiermee.’ In zijn zoektocht naar een ideale vestigingsplaats kwam hij uit in Emmeloord. ‘Hier is geen speciaalzaak op het gebied van bedden, zeker niet nu Hardeman gesloten is.’

Joshua raakt niet uitgepraat als het over bedden en slapen gaat. Hij maakt een analyse van de slaper en zoekt daar de ideale matras, kussen en bedbodem bij. En dat heet dan slaapsystemen in jargon. En die slaapsystemen zijn grenzeloos, omdat hij niet merkgebonden is en onafhankelijk kan handelen. Op 800 vierkante meter vloer showt hij prachtige bedden, die vooral heel goed moeten liggen en biedt hij ook een uitgebreid assortiment bedtextiel.

Slaap ID

‘Slapen is erg belangrijk en als het mij lukt om mensen een goed bed te bieden dan betekent dat ook dat ik er goede ambassadeurs bij heb. Lichamelijke blessures en aandoeningen los ik niet op, maar ik kan met een goed bed wel pijnklachten verlichten, verzachten, verhelpen en voorkomen. Dat is een kwestie van een ergonomisch verantwoord bed samenstellen.’ Om te meten wat een optimaal bed kan opleveren geeft hij klanten een SlaapID mee. Een apparaatje dat het slaapgedrag registreert. ‘Mensen denken soms dat ze zijliggers zijn, maar dat is dan hoe ze in slaap vallen. In de praktijk slapen ze vaak heel anders. Het slaapgedrag is van essentieel belang om een goed slaapsysteem te kunnen adviseren.’

Slaapconsulten

Joshua doktert aan een optimale slaap, daarbij geholpen door onder andere de unieke mogelijkheden van digitaal gestuurde luchtmatrassen. Hij kan bovendien de hulp van slaapfysiotherapeut Hidde Hulshof inschakelen. Deze zal ook zeker slaapconsulten houden bij de Beddenspecialist. De Beddenspecialist werkt op afspraak, maar spontaan langskomen is ook prima. De winkel is geopend van 10:00 tot 17:00 uur en ’s avonds op afspraak. Op zondag en maandag gesloten.

Cees Walinga