Hoe besparen Nederlanders op verzekeringen?

Aangeboden door: pricewise.nl

Nederlanders houden van verzekeren. Gemiddeld hebben er we acht verzekeringen per persoon. Lang niet elke verzekering is écht nodig. Als we eens kritisch naar onze verzekeringen zouden kijken, dan kunnen Nederlanders een hoop geld besparen. Zijn de verzekeringen wel echt nodig? Of valt er te besparen op de premie?

Jaarbetaling

Bij veel verzekeringen is het mogelijk om de premie voor één jaar vooruit te betalen. Dit is voordeliger dan een maandbetaling. Een voorbeeld hiervan is de zorgverzekering. Als de verzekerde de zorgverzekering een jaar vooruit betaalt, dan kan hij of zij rekenen op een korting tussen de één en drie procent. Ook bij autoverzekeraars kunnen verzekerden voor een jaarbetaling kiezen. Als men de autoverzekering per kwartaal betaalt, dan betaalt men vier keer per jaar administratiekosten. Bij een maandelijkse betaling, betaalt men deze kosten twaalf keer per jaar.

Dubbel verzekerd?

Veel Nederlanders zijn dubbel verzekerd zonder dat zij dat weten. Hetzelfde risico is dan gedekt onder verschillende verzekeringen. Een voorbeeld van een dubbele dekking zijn de zorgkosten die onder de reisverzekering én onder de zorgverzekering vallen. Of aan autoschade die tijdens een vakantie in Frankrijk niet goed is afgehandeld. Hiervoor kan de klant een beroep doen op de rechtsbijstandverzekering, maar ook via de autoverzekering.

Eigen risico vrijwillig verhogen

Het is mogelijk om enkele tientallen euro’s te besparen op de verzekering door het eigen risico te verhogen. Het eigen risico is een deel van de schade die voor eigen rekening komt. Bij de meeste verzekeraars geldt: hoe hoger het eigen risico, hoe lager de premie. Het verplicht eigen risico bij de zorgverzekering is anno 2021 €385 per jaar. De klant kan het vrijwillig eigen risico met maximaal €500 ophogen tot €885. Het is wel verstandig om genoeg eigen geld achter de hand te hebben als het eigen risico wordt verhoogd. In het geval van hoge zorgkosten of schade, moet men dit bedrag wel achter de hand hebben.

Eens per jaar een check

Tot slot is het verstandig om één keer per jaar de polismap met verzekeringen door te lopen. Zijn alle verzekeringen daadwerkelijk nodig? Er duikt zo soms een verzekering op die eigenlijk niet meer nodig is. Daarnaast is het verstandig om via een vergelijker te controleren welke aanbieder het goedkoopste is. Het kan zijn dat de gezinssituatie of persoonlijke behoefte is veranderd, waardoor een andere dekking beter aansluit bij de wensen. Verzekeraars concurreren met elkaar en proberen altijd met de scherpste deals te komen. Dit geldt bijvoorbeeld voor energiecontracten. Door jaarlijks het energiecontract te vergelijken en overstappen, besparen huishoudens wel honderden euro's per jaar.