Noordoostpolder start actie tegen zwerfkatten

Emmeloord - Dierenambulance Noordoostpolder en gemeente Noordoostpolder gaan samen de strijd aan tegen het groeiend aantal zwerf- en verwilderde katten in de regio. Vorige week was de start van de zogenaamde TNRC-actie in Luttelgeest.

TNRC (Trap Neuter Return Care) staat voor vangen-neutraliseren-terugplaatsen-en verdere zorg voor de kat. Medewerkers van Dierenambulance Noordoostpolder gaan de verwilderde katten vangen en laten deze neutraliseren, enten en chippen. De kosten van deze actie worden gedragen door de gemeente.

Een (vermoedelijke) zwerfkat traceren begint vaak met de kat op een chip te controleren, dit wordt kosteloos door Dierenambulance Noordoostpolder gedaan. Vaak lukt het bij het aantreffen van een chip om het dier weer te herenigen met zijn baasjes, soms kilometers van huis of zelfs jaren na vermissing en hiermee wordt verwildering voorkomen.

Chippen en registreren  


Wie thuis een ongechipte kat heeft rondlopen krijgt het advies deze te laten chippen en registreren. Ook het neutraliseren van een (buiten)kat is gezien het aantal kittens waarvan afstand wordt gedaan geen overbodige luxe. Het is eigenlijk een verantwoordelijkheid die je als eigenaar van een kat draagt.

Adopteren  


Volwassen katten die niet meer te socialiseren zijn, worden – waar mogelijk – teruggebracht naar de vindplaats. Jonge katten en kittens gaan naar een gespecialiseerde kittenopvang waar zij in gastgezinnen worden grootgebracht en vervolgens kunnen worden geadopteerd.

De vangactie is succesvol: er zijn al diverse volwassen katten en kittens gevangen. Er lopen nog meer verwilderde katten rond, dus het einde is nog niet in zicht.

Wie een voormalige zwerfkat een warm thuis wil geven kan een kijkje nemen op de Facebook-pagina van Dierenambulance Noordoostpolder. Telefonisch bereikbaar via 06-47473181 (meldnummer Dierenambulance Noordoostpolder).