Geen zonnepanelen op dak tribune drafbaan

Emmeloord - De tribune van de drafbaan in Emmeloord krijgt vooralsnog geen zonnepanelen. Het elektriciteitssnet van Liander kan het niet hebben.

Het asbestdak moet mettertijd vervangen worden en de draf- en rensport Noordoostpolder dacht twee vliegen in een klap te slaan. Het asbest van het dak verwijderen en er zonnepanelen voor terugleggen. De provincie heeft er een potje voor in de subsidieregeling ‘asbest eraf, zonnepanelen erop’ en er zijn landelijke SCE-subsidies om het plaatsen van zonnepanelen te stimuleren.

Prachtig plan

Om zo’n plan uit te voeren werd Peter Brouwer, voorzitter van de Energie Pioniers Noordoostpolder benaderd, om van het dak van de tribune een postcoderoos te maken. De club zou zelf geen afnemer zijn, want stroom gebruikt de vereniging amper. ‘Een prachtig plan’, vindt Brouwer. ‘We worden door steeds meer partijen benaderd die vragen of wij een rol kunnen spelen.’

Het mooie idee blijkt nu echter niet uitvoerbaar omdat het elektriciteitsnet van Liander de energie van de 450 zonnepanelen die op het dak kunnen niet aankan. Die panelen hebben een capaciteit van 350kW. Daar komt bij dat de bekabeling naar het drafterrein ook niet toereikend is om deze energie te verstouwen. ‘Dan moet er ook geïnvesteerd worden in nieuwe bekabeling en aansluitingen’, zegt Brouwer.

Businesscase kan niet uit

Ongunstig lopen de subsidieperiodes voor ‘asbest eraf en zonnepanelen van erop’ en de SDE-subsidie op zonnepanelen voor dit project. Het potje van de SCE is voor dit jaar leeg en de termijn van de provinciale steun voor het vervangen van asbestdaken loopt tot 1 januari 2022. ‘Dus we hebben met elkaar moeten concluderen dat deze businesscase totaal niet uit kan. We lopen dan het risico dat we panelen hebben, maar de stroom niet af kunnen zetten’, concludeert Brouwer.

Het probleem van transport van door zonnepanelen/windmolens opgewekte stroom op het stroomnet is overigens niet uniek voor Noordoostpolder. ‘Heel Noordoostpolder is rood gekleurd als het gaat om elektriciteitsnetwerk, maar het speelt op heel veel plaatsen. De capaciteit van het transport begrenst de groei.’