Meerderheid van scholieren gebruikt nog steeds smartphone op de fiets

Aangeboden door: pricewise.nl

Twee op de drie middelbare scholieren gebruikt, ondanks het smartphoneverbod, nog altijd hun mobiele telefoon op de fiets.

Dat blijkt uit onderzoek van een bekende verzekeraar, in samenwerking met marktonderzoeksbureau Motivaction onder 880 scholieren. Een grote meerderheid van de respondenten vindt het normaal om hun smartphone tijdens het fietsen te gebruiken.

Sinds 1 juli 2019 geldt er een smartphoneverbod

Sinds 1 juli 2019 is het verboden om elektronische apparaten zoals mobiele telefoons, navigatiesystemen, tablets of muziekspelers vast te houden tijdens het fietsen. Handsfree bellen en muziek luisteren (bijvoorbeeld via oordopjes) is wel nog steeds toegestaan, mits de bestuurder het omgevingsgeluid nog hoort. Als de fietser stil staat, dan mag diegene wel zijn of haar Samsung S20 of ander mobiel elektronisch apparaat vasthouden en gebruiken. Daarnaast is het ook toegestaan om een elektronisch apparaat tijdens het fietsen te gebruiken als deze in een houder zit. Bijvoorbeeld als navigatiesysteem. Fietsers die deze regels overtreden, kunnen een bekeuring van 95 euro krijgen.

Telefoon voornamelijk gebruikt om berichten te lezen en muziek te luisteren

Van de scholieren geeft 64 procent aan nog altijd een smartphone te gebruiken op de fiets, ondanks dat ze daar een boete voor kunnen krijgen. De scholieren gebruiken de telefoon voornamelijk om berichten, zoals WhatsApp, te lezen (47 procent), berichten te versturen (35 procent), foto's te maken (39 procent), muziek te luisteren (39 procent) of om iets op te zoeken (35 procent). Van de respondenten geeft 80 procent aan hun telefoongebruik op de fiets geen probleem te vinden. Iets minder dan de helft (43 procent) van de scholieren

geeft aan nog steeds veilig te kunnen fietsen, ondanks dat zij gebruikmaken van hun telefoon. Bijna alle respondenten (99 procent) denkt dat andere scholieren ook hun smartphone vasthouden tijdens het fiets. Dit is, gezien de hoge boete, opvallend te noemen.

Ook telefoongebruik in auto, ondanks nieuwe hogere boete, weer gestegen

Niet alleen scholieren maken nog steeds gebruik van de smartphone op de fiets. Uit een eerder onderzoek van Deloitte blijkt dat 43 procent van alle Nederlanders nog steeds hun telefoon gebruikt op de tweewieler. Dit is enigszins opvallend, aangezien het telefoongebruik op de fiets in 2019 nog op 36 procent lag. Ook het telefoongebruik in de auto is weer gestegen. Dat percentage steeg van 35 in 2019 naar 36 procent in 2020. Het mobielgebruik in de auto is al jaren een groeiend probleem. In 68 procent van de ongelukken speelt afleiding, zoals het gebruik van een smartphone, een belangrijke rol. Daarom is de boete voor het vasthouden en gebruiken van een mobiele telefoon achter het stuur sinds dit jaar flink omhooggegaan: van 240 naar 340 euro.