‘SC Emmeloord is een geweldige club’

Emmeloord - Het is een wonderlijk fenomeen: een Drontenaar, die helemaal wild is van SC Emmeloord. Tien jaar geleden kwam Klaas Huisman binnen wandelen bij de zondag tweedeklasser en in die tijd is hij van de club gaan houden. ‘SC Emmeloord is een echte familieclub met een fantastische organisatie.’

Klaas Jacob Huisman (58) is samen met Herman Vos elftalleider van het eerste en verantwoordelijk voor de materialen. Daarnaast, of misschien wel bovenal, is hij de vaste verslaggever van Sportclub. Zijn uitgebreide voorbeschouwingen en wedstrijdverslagen zijn befaamd. In de voorbeschouwingen besteedt Huisman aandacht aan de geschiedenis van de tegenstander en aan de stad of het dorp waar de opponent vandaan komt. Wikipedia kun je gerust overslaan. De wedstrijdverslagen worden getypeerd door het ronkende taalgebruik en de hoeveelheid details.

Veel commentaar

Zijn manier van verslaggeving is op z’n minst onderscheidend. Huisman krijgt wel eens reacties op zijn stukken, soms ook negatieve, maar daar trekt hij zich niet zoveel van aan. Hoewel: ‘Er zijn spelers geweest, die moeite hadden met de combinatie van elftalleider en verslaggever. Dat was wel lastig. In mijn enthousiasme gebruikte ik in mijn verslagen vaak bijnamen voor spelers, maar daar kreeg ik veel commentaar op. Toen ben ik daarmee gestopt.’ Elke zaterdag- en zondagavond is de Drontenaar druk met de schrijverij.

Ja, ook op zaterdagavond. Klaas Huisman doet hetzelfde werk ook voor zaterdag vierdeklasser Reaal. Schrijven en voetbal, voor Huisman is het een combinatie uit duizenden. ‘Hartstikke leuk om te doen. Voetbal is voor mij een geweldige uitlaatklep. Het is ook jeugdsentiment. Vroeger ging ik als kleine jongen altijd kijken bij ASV Dronten, uit en thuis was ik erbij.’ De Drontenaar werkt in Zeewolde als logistiek medewerker, ook ’s avonds en ’s nachts. In het weekend is hij vele uren druk met voetbal. ‘Ik geloof, dat mijn vrouw het wel goed vindt. We hebben een prima huwelijk’, zegt hij lachend.

Tot het tweede

Vanaf 1990 is Klaas Huisman al in de weer als teamleider. Eerst bij de jeugd van ASV Dronten, waar hij het als speler tot het tweede schopte. Daarna bij Reaal, waar hij er vanaf de oprichting in 1997 bij was, en nu al weer tien jaar bij SC Emmeloord. Toen het bij Reaal wat stroever liep, stapte Huisman over naar Sportclub. ‘Ik had vrienden in Emmeloord. Zij nodigden mij uit een keer te komen kijken. Na een paar keer zeiden ze: je kan wel wat voor de club gaan doen.’ En zo geschiedde. ’s Zaterdags is Huisman bij Reaal, uit en thuis, en ’s zondags zet hij zich altijd in voor SC Emmeloord.

Door de week kan Klaas Huisman door zijn werk niet in Emmeloord zijn. ‘Ik heb veel te danken aan mijn maatje Herman Vos’, zegt hij. ‘Herman knapt veel werk voor mij op, is altijd bij de trainingen. Ik weet wel altijd wat er speelt. We hebben veel appcontact.’ Huisman en Vos houden zich als elftalleider met tal van zaken bezig, van het ontvangen van de scheidsrechter tot het klaar hangen van de shirts en van het invullen van het wedstrijdformulier tot het organiseren van oefenwedstrijden. ‘Herman en ik moeten ervoor zorgen, dat de trainer zich geen zorgen hoeft te maken over randzaken.’

Pen en papier

Tijdens wedstrijden zit Herman Vos op de bank en verblijft Klaas Huisman op de tribune, gewapend met pen en papier. Hoe lang hij nog doorgaat met zijn werkzaamheden op vrijwillige basis, weet hij niet. ‘Ligt ook aan mijn gezondheid. Ik weet wel, dat ik nooit meer naar een andere club overstap. De rest van mijn leven blijf ik SC Emmeloord en Reaal volgen.’ Eigenlijk wilde Huisman stoppen als leider, maar hij liet zich door Herman Vos overhalen te blijven. Dus stopt Huisman ook dit seizoen met plezier de vuile voetbalkleding na een wedstrijd in een van de twee wasmachines, die de club rijk is.

Wassen op de club, voor Huisman is het een typerend voorbeeld van de professionele organisatie, die SC Emmeloord volgens hem is. ‘Alles is tot in de puntjes verzorgd, Sportclub is een gestroomlijnde organisatie.’ Hoewel Klaas Huisman een geboren en getogen Drontenaar is, lijkt zijn hart, meer dan bij Reaal, bij SC Emmeloord te liggen. ‘Een supergezellige, warme familieclub. Bobo’s kennen ze niet, een businessclub ook niet. Iedereen is gelijk. Alle teams zijn erg bij elkaar betrokken. Er is altijd veel gezelligheid in de kantine en rond het veld. SC Emmeloord is een geweldige club.’

Schade beperken

Huisman noemt de bekeruitschakeling van HZVV door SC Emmeloord een van de hoogtepunten van zijn tijd bij SC Emmeloord. En de halve finale tegen het roemruchte WKE, dat in 2016 failliet ging, mag er ook zijn. Op woensdag 10 november wacht een nieuw hoogtepunt. SC Emmeloord lootte voor de beker tegen hoofdklasser en buurman SV Urk. ‘We moeten de schade zien te beperken. We mogen blij zijn als het verschil minder is dan vijf goals, ha, ha.’ Klaas Huisman heeft nog één grote wens: een oefenpartij tussen zijn geliefde clubs SC Emmeloord en Reaal. Komende zomer dan maar?

Harry de Ridder