POLDERHEMEL | Venus

De planeet Venus die soms zo helder aan de ochtend- of avondhemel straalt heeft lang tot de verbeelding gesproken omdat er nooit oppervlaktedetails te zien waren.

Aflevering 1353
27 OKTOBER – 3 NOVEMBER
 

Nooit oceanen op Venus

Nu ruimtevaartuigen met speciale apparatuur de planeet hebben bezocht, eentje is er zelfs geland, weten we hoe Venus eruitziet. We weten nog niet het fijne over het verleden van deze planeet. Vast staat dat er nu helse condities heersen, 462 graden C. heet en een verstikkende drukkende atmosfeer. De druk aan de oppervlakte is 90 maal zo hoog als die aan de oppervlakte van de aarde.
 
Een dik wolkendek houdt de hitte gevangen in de atmosfeer. Kort na de vorming van Venus was aan de oppervlakte nog vloeibaar gesteente. Voor vorming van oceanen moet de oppervlakte voldoende afkoelen en daarmee ook de atmosfeer, zodat er condensatie van water kan plaatsvinden dat dan lange tijd neerregent, net zoals dat op aarde is gebeurd. Ook Mars is een tijd vochtig geweest volgens de laatste aanwijzingen.
 
Hoewel de zon in de begintijd minder sterk scheen dan nu, werd het op Venus niet koel genoeg voor neer regenend water. De reden daarvoor werd gevonden door klimaatmodellen op computers. Wolken op Venus zouden zich vooral aan de nachtzijde hebben gevormd, niet aan de dagzijde. Gevolg: overdag veel zonneschijn en dus erg warm. ’s nachts wolken, die de uitstraling van warmte naar de ruimte verhinderden. Daardoor bleef het heet op Venus en kwamen er nooit oceanen. Ruimtemissies EnVision (2031) en VERITAS (2028-2030) zullen dit mogelijk gaan bevestigen.
 

Einde zomertijd

Op zondag 31 oktober wordt de klok om 03.00 uur één uur teruggezet. Het zal dan weer wintertijd zijn. ’s Ochtends wordt het dan eerder licht, maar ’s avonds eerder donker. De wintertijd duurt tot zondag 27 maart 02.00 uur.
 

Aan de hemel valt deze week te bekijken:

ZON- EN MAANTIJDEN (zaterdag 30 oktober)
Zon op: 08.31 uur; onder 18.10 uur.
Maan op: 02.05 uur (zondag, zomertijd); onder 16.00 uur (zondag, wintertijd).
MAAN – De schijngestalte is deze week verder afnemend. Op donderdag 28 oktober komt de maan om 22.05 uur in de schijngestalte van Laatste Kwartier (half, sterrenbeeld Kreeft) De maan is aan de ochtendhemel te vinden, kijk enige uren later in het noordoosten.
PLANETEN – Tot rond middernacht zijn de planeten Jupiter en Saturnus van het zuidoosten tot het zuidwesten waar te nemen in sterrenbeeld Steenbok. In de avond, kort na zonsondergang, is de heldere planeet Venus zeer laag in het zuidwesten te zien. Kort voor de zon opkomt is Mercurius laag in het oostzuidoosten te vinden. Gebruik eventueel een verrekijker.
 

Meteoren

De Tauridenzwerm is actief met een bescheiden aantal meteoren per uur (maximaal 6). De trage oranje meteoren kunnen soms erg helder worden: vuurbollen. De meteoren lijken uit de richting van sterrenbeeld Stier (Taurus) te komen. Dit sterrenbeeld staat in de nanacht hoog in het zuidoosten. De Orioniden zijn afnemend; er verschijnen er steeds minder.
René P. Elings, tel. 0527-699142