Het weer | Paar mooie dagen

Emmeloord - We hebben een paar aardige dagen voor de boeg met droog weer en flink wat zon. Ook hoge temperaturen voor eind oktober. Vandaag 19 jaar geleden was dat een heel ander verhaal. Toen hadden we te maken met de zwaarste storm sinds 25 januari 1990.

Op 27 oktober 2002 trok er een actieve stormdepressie over het midden van de Noordzee en bracht bij ons bijzonder veel wind. De windmeter van het KNMI in Marknesse schoot uit tot 30 meter per seconden. Bijna 110 km/u. Langs de Noordzeekust ging het er nog heviger aan toe en kwamen windstoten voor tot bijna 150 km/u. De gemiddelde windsnelheid (over 10 minuten) bereikte langs de Noordzee lange tijd windkracht 10, zware storm. Ook bij ons op het IJsselmeer was enige tijd sprake van een zware storm. Boven land was de wind stormachtig, windkracht 8 en dat is vrij uitzonderlijk.

Temperatuur loopt op

Dan zitten we de komende dagen in rustiger vaarwater. Een hogedrukgebied boven het centrale deel van Europa houdt storingen buiten de deur. Er is ook flink wat zon en de temperatuur kan flink oplopen. Geen records, maar met 16 a 17 graden is het wel zacht voor de tijd van het jaar. In het weekend gaat het veranderen. Dan trekt het hogedrukgebied naar het oosten van Europa en krijgen depressies invloed op ons weer. Het gaat regenen en ook weer harder waaien. Langzaam daalt de temperatuur. Na het weekend staat november op de kalender. De temperatuur gaat verder omlaag naar 10 à 11 graden in de middag. Wisselvallig lijkt het dan ook te blijven.