Muurankers tasten vuurtoren Urk aan

Urk - De vuurtoren van Urk ondergaat een grondige renovatie. De muurankers in de toren, die dateert uit 1845 en in 1901 vijf meter werd verhoogd, zijn roestig en en tasten daarmee het bouwwerk aan. Restauratie bouwbedrijf Schakel & Schrale heeft van Rijkswaterstaat de opdracht gekregen om de muurankers te herstellen.

De ankers worden uit de muur gehaald en dusdanig bewerkt en geconserveerd dat ze weer terug kunnen in de vuurtoren. Verder wordt het stucwerk hersteld en wordt de toren opnieuw in de verf gezet. Als alles volgens planning verloopt moet de klus in mei geklaard zijn. ‘Dat zou mooi zijn’, zegt beheerder Rense Bakker. ‘Dan kunnen we in het zomerseizoen weer bezoekers ontvangen.’

De vuurtoren is op gezette tijden te bezoeken en biedt een prachtig panorama over het dorp. In de toren wordt het verhaal van de vuurtoren verteld in woord en met beelden. De vuurtoren is de enige langs het IJsselmeer en het Markermeer die de beschikking heeft over een draailicht (hierbij staat de lamp stil en draait de lens). Bij onderhoudswerk in 2008 werd de toren voorzien van een nieuw koperen dak.