Verkeersupdate doe je zelf

Emmeloord - In de Nieuw Jeruzalemkerk in Emmeloord doen vandaag veertig mensen mee aan de jaarlijkse opfriscursus voor senioren in het verkeer.

‘De telefoon geeft zelf aan wanneer ie een update wil, maar dit moet je zelf doen’, zei wethouder Anjo Simonse bij de opening van de dag. En zo’n update in het verkeer is nodig want ook de regels in het verkeer veranderen. ‘Je moet al een tijdje fietsers van rechts voorrang geven, al links aangeven voor de rotonde als je er rechts af wilt en er komen steeds nog nieuwe borden bij’, vertelt Arie den Heijer, van de VeiligVerkeerNederland afdeling NOP, die met twee andere vrijwilligers de dag in goede banen leidt.

Reactiesnelheid

Tien rij-instructeurs gingen met de deelnemers de weg op voor een rondje door Emmeloord en de A6 om ze tips te geven en te wijzen op ingesleten gewoontes die niet goed zijn. De deelnemers, waarvan de meesten ouder dan 70 jaar en de oudste 84, kregen een theorielesje en konden hun reactiesnelheid testen. Die was met gemiddeld een halve seconde nog heel goed. Vanwege corona deden 40 mensen mee aan de jaarlijkse dag die doorgaans 60 mensen trekt. ‘De eerste twintig staan al weer op de lijst voor volgend jaar’, aldus Den Heijer.