Wat gebeurt er als je je huis niet goed onderhoudt?

Aangeboden door: unive.nl

Stel je periodieke klusjes alsmaar uit? Of vergeet je ze te klaren? Dan heb je kans dat je te maken krijgt met problemen in en om huis.

Veilig wonen begint bij goed onderhoud. In dit artikel vertellen we je meer over de mogelijke gevolgen van achterstallig onderhoud.

Brand

Als je thuis over een open haard of kachel beschikt, dan is het een must om de schoorsteen jaarlijks te laten vegen. Tijdens het stoken komen er namelijk allerlei roet- en creosootdeeltjes vrij. Na verloop van tijd blijven deze steeds in de schoorsteen kleven. Dit leidt tot dikke aanslag die hardnekkig en erg brandbaar is. Je kunt je wel voorstellen wat er gebeurt als deze op een dag in de fik vliegt. Schakel daarom op tijd een schoorsteenveger in zodat je ook komende winter lekker van je haardvuur kunt genieten.

Ook door een slecht onderhouden cv-installatie kan er brand in huis ontstaan. Door achterstallig onderhoud kunnen bepaalde onderdelen slijten. Dit vergroot het risico op kortsluiting in de installatie zelf. En dat kan weer leiden tot een woningbrand. Hoe vaak jouw ketel onderhoud nodig heeft is afhankelijk van de leeftijd, het type en het merk. De meeste ketels moeten minimaal één keer in de twee jaar worden gecontroleerd. Wacht in ieder geval niet langer dan twee jaar tot de volgende onderhoudsbeurt.

CO-vergiftiging

CO wordt ook wel koolmonoxide genoemd. Dit is een giftig gas waar je niets van merkt. Maar als je het inademt, dan kun je al gauw bewusteloos raken en er zelfs aan komen te overlijden. In ons land jaar sterven er elk jaar 5 tot 10 mensen aan koolmonoxidevergiftiging. En honderden mensen moeten ervoor worden opgenomen in het ziekenhuis.

Door achterstallig cv-ketel-onderhoud kan er koolmonoxide vrijkomen. Als er koolmonoxide in je cv-installatie zit, dan zijn de ramen beslagen en de vlammen oranje of geel (in plaats van blauw). Het gas kan ook vrijkomen vanuit je schoorsteen, als er niet genoeg trek in het rookkanaal is. Dit kan bijvoorbeeld komen door een vogelnest in de schoorsteen. Of als je schoorsteen aan de binnenkant afgebrokkeld is.

Naast regelmatig onderhoud van je schoorsteen en cv-ketel, is het aan te raden om een koolmonoxidemelder of CO-melder te plaatsen. Mocht het gas vrijkomen, dan word je in ieder geval op tijd gewaarschuwd.