Vergeet het onderhoud aan je woning niet deze winter

Aangeboden door: lekdetectiemoorman

De wintermaanden staan weer voor de deur! Tijd om het jaarlijks onderhoud aan je woning uit te (laten) voeren. Bij dit onderhoud kun je denken aan het bijvullen van de cv-ketel, om te voorkomen dat deze onnodig veel energie verbruikt voor het verwarmen van de ruimtes in huis.

Denk ook aan het afsluiten van de buitenkranen, om het barsten van de leidingen te kunnen voorkomen. Een derde voorbeeld van een onderhoudsklus in het najaar: het nalopen van de dakbedekking. Een daklekkage door kleine beschadigingen aan de dakbedekking kan grote gevolgen hebben. Het herstel van schade die voortkomt uit zo’n lekkage kost vaak honderden tot duizenden euro’s.

Schade aan dakbedekking leidt in de herfst tot hoge kosten

Beschadigingen aan de dakbedekking hoeven niet per definitie in het najaar te ontstaan. Ze kunnen bijvoorbeeld het gevolg zijn van uitdroging in de zomer. Met name bij bitumen dakbedekkingen is de kans op uitdroging aanwezig. Door een laagje grind over de bitumen dakbedekking aan te brengen verklein je het risico hierop. Daarbij gaat de dakbedekking langer mee, stellen experts. Zou je de dakbedekking niet tijdig laten repareren, dan loopt er vocht bij de woning naar binnen via die beschadigingen. Het vocht trekt in het hout wat zich vaak onder de dakbedekking bevindt. Houtrot ligt als gevolg hiervan op de loer. Het verzwakt de houten constructies en is doorgaans lastig te herstellen. Verschillende professionele partijen kunnen hulp bieden bij het opsporen van (beginnende) lekkages onder de dakbedekking.

Geknapte waterleiding komt nog altijd vaak voor

Niet alleen het risico op een lekkage onder het dak is groot in het najaar. Ook gesprongen waterleidingen komen nog altijd veelvuldig voor. Zeker in de afgelopen winter, toen het een aantal weken streng vroor. Wanneer de buitenkraan in de winter niet gebruikt wordt, staat het water in de leidingen lange tijd stil. Ook kan er vocht in de kraan zelf zitten. Op het moment dat het vriest buiten, zet het water in de kraan en leidingen uit. Het verhoogt de druk op zowel de kraan als de leiding, waardoor deze uiteindelijk zal knappen. Als het water vervolgens weer smelt door hogere temperaturen buiten, ontstaat er een lekkage. Het leeg laten stromen van de leidingen in de herfst voorkomt dit. Plan deze klus al voor de eerste nachtvorst om geen onnodige risico’s te nemen.

Hoger energieverbruik door lage druk op centrale verwarming

Zorg dat de druk op de cv-ketel altijd tussen de 1.5 en 2.5 bar ligt. Op deze manier voorkom je niet alleen schade aan de cv-ketel. Nog belangrijker is dat je niet onnodig veel energie verbruikt om de woning te kunnen verwarmen. Zeker nu de energieprijzen oplopen, is het prettig om je energieverbruik zo laag mogelijk te houden.