Leidingbreuk in Emmeloord leidt tot waterballet

Emmeloord - Een grote waterleiding onder het voetpad tussen de Kometenhof en de Urkerweg in Emmeloord is zondagochtend geknapt waarna er een waterballet ontstond. Duizenden liters water stroomden over de stoep en het fietspad, maar ook een achtertuin van een woning in.

De waterleiding knapte rond 08:00 uur. De bewoners van het huis met de ondergelopen achtertuin werden door een voorbijganger gewaarschuwd. Toen ontdekten zij ook dat hun kruipruimte vol met water liep. De brandweer werd rond 09:30 uur ingeschakeld. Met behulp van een zeil, stenen, kleine greppels en een geïmproviseerde dam heeft men ervoor gezorgd dat het water niet de woonkamer in kon stromen. Vervolgens is de omgeving afgezet omdat er inmiddels ook een sinkhole was ontstaan. Nadat waterbedrijf Vitens de watertoevoer had afgesloten, heeft de brandweer de kruipruimte leeggepompt.

Vitens liet weten dat het ging om een grote transportleiding van 400 mm. Deze vervoert water over een langere afstand, in dit geval naar Urk, dus de leiding zit niet direct aangesloten op de woningen. Daardoor kwamen huishoudens in Emmeloord niet zonder water te zitten. Op Urk waren er wel problemen. Daar kwam geen tot minder water uit de kraan. Inmiddels is er een oplossing gevonden, maar de waterdruk kan op sommige plekken nog wel laag zijn. Het is onduidelijk hoelang dit gaat duren, aldus Vitens.