Twee aanhoudingen na onrustige avond op Urk

Urk - De politie heeft zaterdagavond twee aanhoudingen verricht bij ongeregeldheden op Urk. Een groep jongeren kwam op de rotonde bij de Akkers bijeen om te protesteren tegen de nieuwe coronamaatregelen, waarbij met vuurwerk werd gegooid en brand gesticht.

De gemeente Urk had aan het begin van de avond al opgeroepen om de rust in het dorp te bewaren, maar er verzamelden zich toch tientallen jongeren bij het Wilhelminapark. Ze zouden hebben gereageerd op een oproep op social media om te protesteren tegen de nieuwe coronamaatregelen. Rond 18:00 uur ging er een caravan op straat in vlammen op. De brandweer bluste het vuur. Even later kwamen er steeds meer mensen op de rotonde af.

De politie kwam regelmatig poolshoogte nemen en greep in waar dat nodig was. Twee verdachten werden aangehouden voor het afsteken van vuurwerk. Uit voorzorg stonden extra politiewagens en een hondengeleider paraat bij het politiebureau op Urk, maar rond 00:00 uur gingen de meeste jongeren uit zichzelf huiswaarts. Vlak na middernacht werd de brandweer ingeschakeld om de brandende resten te blussen. Hierna heeft de gemeente de puinhoop op en rond de rotonde opgeruimd.