Zestien aanhoudingen op onrustig Urk

Urk - Op Urk werd zaterdagavond opnieuw gedemonstreerd tegen de coronamaatregelen. De politie hield zestien personen aan die vuurwerk afstaken en vuurwerk naar politieagenten gooiden.

De gemeente had vooraf in onder meer Het Urkerland een oproep gedaan om het rustig te houden in het dorp, maar daar gaf een groep jongeren toch geen gehoor aan. 

In de loop naar dit weekend is in overleg met de politie en het Openbaar Ministerie op een aantal plaatsen op Urk cameratoezicht ingesteld. Daarnaast werd een deel van de bebouwde kom van Urk aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Dit betekent dat er preventief gefouilleerd kon worden op het bezit van bijvoorbeeld vuurwerk.

Ook op de Domineesweg (N352), de verbindingsweg tussen de A6 en Urk, werden automobilisten gecontroleerd op het vervoer van vuurwerk. Dit gold van zaterdag 18.00 uur tot zondag 03.00 uur. De maatregelen waren genomen naar aanleiding van de ongeregeldheden een week eerder. Maar ook de hevige rellen van eind vorig jaar staan de gemeente en politie nog goed bij.

Preventief gefouilleerd

De politie was met een grote groep agenten aanwezig en greep in waar dat nodig was. Ongeveer 25 personen zijn ter plekke preventief gefouilleerd. In totaal zijn er zeker 12 personen aangehouden, waarvan twee personen op verdenking van openlijke geweldpleging en tien personen vanwege het bezitten of afsteken van zwaar en levensgevaarlijk vuurwerk. Zo werd in de kleding van de aangehouden personen onder andere de zogeheten shells aangetroffen. Verder zijn brandstichtingen voorkomen. Door daadkrachtig optreden van de politie zijn excessen uitgebleven. Dit alles meldde de gemeente in een persbericht na afloop rond 01:00 uur.

Er waren zaterdagavond vrij veel Urkers op de been. De ouderwacht, vertegenwoordigers van de kerk en andere inwoners zijn in gesprek gegaan met rellende jongeren. Dit en het preventief fouilleren gaven een de-escalerende werking. Dit zorgde ervoor dat er geen grote rellen zijn ontstaan. Gemeente Urk, politie en OM betreuren het dat een kleine groep raddraaiers telkens onrust en geweld veroorzaakt.