POLDERHEMEL | Planetoïde

Een ongeveer 50 meter grote planetoïde draait in een zodanige baan rond de zon dat hij regelmatig in de buurt van de aarde verkeert.

Aflevering 1357
24 NOVEMBER – 1 DECEMBER
 

Quasi-satelliet

Kamo`Oalewa, zoals het object genoemd wordt is een zogenaamde quasi-satelliet van de aarde. Het lichtzwakke object is in 2016 door de PanSTARRS-telescoop op Hawaï en zijn naam is afgeleid van een Hawaïaans scheppingslied. De planetoïde komt niet dichter bij de aarde dan 15 miljoen kilometer. Dat is 38 maal de afstand aarde-maan. Met behulp van de grote binoculaire telescoop op Mount Graham in het zuiden van Arizona is het reflectiespectrum van de planetoïde onderzocht.
 
Deze blijkt sterk overeen te komen met dat van de maan. Andere planetoïden vertonen heel andere spectra. Dit doet eraan denken dat Kamo`Oalewa wellicht een stuk van de maan is. Dat maakt de baan die het object volgt een stuk beter verklaarbaar. Astronomen schatten in dat Kamo`Oalewa ongeveer 500 jaar geleden in zijn huidige baan is geraakt en dat nog eens ongeveer 300 jaar zal blijven. Hoe en wanneer het stuk van de maan is afgeraakt is echter niet duidelijk.
 

Aan de hemel valt deze week te bekijken:

 
ZON- EN MAANTIJDEN (zaterdag 27 november)
Zon op: 08.20 uur; onder 16.30 uur.
Maan op: 23.36 uur (zaterdag); onder 14.14 uur (zondag).
MAAN – De schijngestalte van onze trouwe wachter is weer aan het afnemen. De maan is nu aan de ochtendhemel te zien. Op zaterdag 27 november komt de maan om 13.38 uur in de schijngestalte van Laatste Kwartier (half, sterrenbeeld Leeuw).
PLANETEN – Als de zon is ondergegaan zien we van zuid naar zuidwest de planeten Jupiter, Saturnus en Venus. De laatste is de helderste. In omgekeerde volgorde gaan ze onder in de loop van de avond. Jupiter en Saturnus staan in sterrenbeeld Steenbok, Venus in het meer naar rechts staande sterrenbeeld Boogschutter.
 

Meteoren

De Tauridenzwerm is inmiddels geëindigd. In de loop van december wordt de rijke meteorenzwerm Geminiden verwacht.
René P. Elings, tel. 0527-699142 rpelings@hotmail.com