Van akker tot bakker in straal van vier kilometer

Vollenhove/Marknesse Van akker tot bakker en dat binnen een straal van vier kilometer. In Vollenhove is het mogelijk.

Akkerbouwer Peter Holster uit Marknesse levert namelijk zijn graan aan de Monnikenmolen in Sint Jansklooster. Molenaar Johan Brinkman zet dit om in meel en bakker Pieter Houtsma uit Vollenhove bakt daar vervolgens 'Puur Polder Brood' van.

Polder Brood

Vorig jaar hebben de heren het Polder Brood al als proef in de markt gezet. Dat bleek succesvol. Het brood smaakte niet alleen goed, er bleek ook veel animo voor te zijn. Reden genoeg om het traject dit jaar weer in werking te zetten. Akkerbouwer Peter Holster is een buurman van bakker Pieter Houtsma. Samen hebben ze het idee opgevat om een lokaal brood te maken waarbij het hele proces plaatsvindt in de buurt.

Baktarwe

De duurzaam geproduceerde baktarwe van de familie Holster groeide het afgelopen jaar op enkele kilometers afstand van de bakkerij. Aan de rand van de polder werd deze zomer 1000 kilo tarwe geoogst die vanaf deze week gebruikt zal worden voor Puur Polder Brood. ‘Afgelopen maand hebben we eerst het graan laten opschonen. Kaf en stof zit er dus niet meer in. Daarna hebben we het in zakken van 25 kilo met de trekker naar de Monnikenmolen gereden’, vertelt Peter Holster.

Duurzaam brood

Afgelopen week zijn bij de Monnikenmolen de zakken tarwe omgezet in bakmeel. ‘Dat is na twee uurtjes malen gepiept’, vertelt molenaar Brinkman. Daarna ging het naar de bakkerij van de familie Houtsma aan de Kerkstraat in Vollenhove. De akkerbouwer en de bakker willen bovenal een duurzaam brood presenteren met een gezond verdienmodel.