Social sofa: monument tegen geweld tegen vrouwen en meisjes

Emmeloord - Burgemeester Roger de Groot van Noordoostpolder heeft vanmiddag, op Orange the World 2021, dat staat voor stop geweld tegen vrouwen!, een social sofa onthuld op het plein voor de FlevoMeer Bibliotheek in Emmeloord.

De burgemeester had voor de gelegenheid een oranje stropdas voor en bij het gemeentehuis wapperde de oranje campagnevlag. Aan het einde van de middag onderstreepte de gemeente haar steun aan de wereldwijde campagne ‘Orange the World’ op het horecaplein, waar wethouder Marian Uitdewilligen een oranje licht ontstak.

Mozaïeksteentjes

De Groot en Trea Post, voorzitter van de Soroptimistenclub Noordoostpolder, testen na de onthulling, aangemoedigd door een heerlijk zonnetje, ook nog even het zitcomfort van de kleurige sofa. Soroptimisten en vrouwen van het Vrouwencentrum hebben zich de afgelopen weken ingezet om de sofa te realiseren om zo met een blijvend monument aandacht te vragen voor geweld tegen vrouwen en meisjes. De bank is opgefleurd met duizenden mozaïeksteentjes. Anneke Spin van Zorggroep Oude en Nieuwe Land hield na de onthulling een lezing over huiselijk geweld in de bibliotheek.

Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld. In Nederland is dat zelfs 45% van de vrouwen en meisjes. Orange the World vraagt met haar campagne die tot 10 december duurt aandacht voor deze problematiek.

Meldpunt

In Noordoostpolder en Urk is een meldpunt: Stop Huiselijk Geweld.nu. Hier kan men terecht voor vragen, advies en hulpverlening als er een vermoeden is van huiselijk geweld en/of kindermishandeling of hier zelf mee te maken heeft. www.stophuiselijkgeweld.nu