Charlotte blij met aangepast huis

EMMELOORD - Mariska en Michael Ras, ouders van de inmiddels 7-jarige Charlotte Ras uit Emmeloord deden in februari een oproep voor hulp om hun woning aan te kunnen passen zodat het welzijn van Charlotte kon verbeteren.

Charlotte heeft systemische mastocytose, een heftige en onbekende, ongeneeslijke ziekte die veel impact op haar jonge leven heeft en dat van haar ouders, zusje en broertje. Ze heeft ernstige allergische reacties op voeding, temperatuurswisselingen, wrijving, stress, daarnaast heeft ze last van moeheid, hartkloppingen, brainfog (hersenmist, dingen niet weten) en heel veel pijn, zoals bot-, buik-, hoofd- en spierpijn.

Om haar verlichting te geven werden er al veel aanpassingen gedaan in de woning aan de Drostlaan in Emmeloord. ‘We hebben een uitbouw en deze bekleed met zonwerende folie. Charlotte kan namelijk niet tegen zonlicht.’ Verder krijgt ze aangepaste voeding en speciale kleding en slikt ze de nodige medicijnen.

Traplift

‘Al met al betekent dat nogal wat kosten, maar er moeten nog meer dingen gebeuren om het huis aan te passen aan Charlotte. Zo kan ze bijna niet traplopen en zou er een traplift moeten komen. Ook zijn er te veel temperatuurswisselingen in huis en is de vloer te koud. Vloerverwarming zou optimaal zijn, maar dan moet de hele vloer vervangen worden. En ook zou een airco gewenst zijn’, vertelden ze begin dit jaar.

Op het artikel reageerde het bedrijf Engie dat een airco plaatste op de benedenverdieping. Het bedrijf 123 trapliften in Dronten plaatste begin deze maand een traplift en Jumbo Odink startte een statiegeldflessenactie, die 3900 euro opleverde. Met dat geld werd ook op de bovenverdiepning een airco geplaatst en in vloerverwarming geinvesteerd. WoonID in Emmeloord sponsorde de aanleg van de nieuwe vloer ook mee.

Dankbaar

‘We zijn er heel blij mee’, vertelt moeder Mariska. ‘We hebben een hele warme zomer gehad, maar dankzij de airco konden we een continue temperatuur realiseren en daardoor heeft Charlotte deze zomer niet in het ziekenhuis hoeven liggen.’ Met de nieuwe vloerverwarming gaat de familie de winter ook optimisch tegemoet. ‘Een continu temperatuur is zo belangrijk voor Charlotte. We zijn zo dankbaar ook aan al die mensen die statiegeld hebben gegeven.’