INGEZONDEN | Oostvaardersplassen

Nu de emotionele discussies over het wel of niet bijvoeren van de grote grazers in de Oostvaardersplassen ten gevolge van de goede weersomstandigheden (en dus heel veel eten) geluwd is, durf ik mijn mening te geven zonder dat ik bang hoef te zijn voor dierenrechtenactivisten.

Ook hoef ik niet meer bang te zijn voor hun tegenstanders, die ook betogen dat bijvoeren noodzakelijk was zodat het daardoor ontstane geboorteoverschot doodgeschoten kan worden en door de mens kan worden opgegeten. Tegenstanders die hetzelfde beogen maar totaal verschillend zijn.

De edelherten (teveel stress wanneer zij worden verplaatst) worden doodgeschoten maar de paarden (kennelijk hebben zij een streepje voor) worden herplaatst. De Heckrunderen? Kennelijk hebben zij geen stress en geen streepje voor. Mijn mening is dat de mens zichzelf rationeel vindt maar wanneer het andere dieren dan de mens betreft is die rationaliteit ver te zoeken.

Waarde

Over de "waarde" van de andere dieren wordt verschillend geoordeeld door de mens. Aaibaarheid scoort over het algemeen erg hoog, intelligentie en nuttigheid ook nog wel maar dan loopt het al snel af. Over de aaibaarheid zijn we het wel grotendeels eens, want dieren die zich graag laten aaien zijn doorgaans geliefd.

Intelligentie wordt al flink wat moeilijker. Varkens zijn erg intelligent maar zijn grotendeels gehuisvest in de bio-industrie en lijden een rotleven. Ratten zijn nog veel intelligenter en laten zich bovendien graag aaien, maar zij worden zwaar bestreden omdat zij zoveel voorkomen doordat mensen eetbare rotzooi laten slingeren.

Aaibaar

Nuttigheid? De insecten en het bodemleven zijn de basis van het bestaan van al het leven maar de mens zorgt daar helemaal niet voor en in de gangbare landbouw wordt dit leven actief bestreden. Eigenlijk kunnen zowel de tegen- als de voorstanders van het systeem Oostvaardersplassen dan ook niet beweren dat zij het gelijk aan hun zijde hebben.

Op een uitzondering na heeft alles wat leeft op aarde zijn nut en dus een verdiende plaats in het totale “ecosysteem aarde”. Die ene uitzondering is toch wel de mens.

Of weet iemand welk nut de mens heeft in het systeem?

Peter IJzerman, Emmeloord