Jubileumconcert Quatremainsgroep NOP

EMMELOORD - De uit Utrecht naar Marknesse verhuisde Corrie Ruyper plaatste in 1993 een advertentie in de Noordoostpolder met het doel ook in de Noordoostpolder een quatremainsgroep te starten.

Nu, 25 jaar later, kan de groep terugkijken op veel hoogtepunten en openbare optredens met een enorme variatie aan muziek die in de loop van de jaren ten gehore is gebracht. In de beginjaren bestond het repertoire bijna uitsluitend uit klassieke muziek, maar steeds meer werd ook jazz en lichte muziek gespeeld en gingen de leden zelf arrangementen maken voor piano vierhandig of voor twee piano’s.

Aan het niveau van de leden werd ook gewerkt; regelmatig werd er een workshop gehouden waarbij er onder leiding van een professional adviezen werden gegeven over de techniek en de uitvoering.

Een aantal hoogtepunten; in 2002 heeft de groep Noordoostpolder de landelijke quatremainsdag georganiseerd, waarbij het merendeel van de – toen nog dertien - groepen in Nederland acte de presence gaf. Met het koor “Zanglust” uit Vollenhove werd een aantal van de Liebesliederwalzer van Brahms uitgevoerd; een van de weinige composities voor die bezetting. Omdat er veel bewerkingen van bekende composities bestaan heeft de groep ook met een aantal leden een uitvoering gegeven van delen uit “die Zauberflöte” van Mozart en “Winterreise” van Schubert maar ook uit “de Sound of music” en “My fair lady”.

De naam “quatremainsgroep Noordoostpolder” dekt inmiddels al lang niet meer de lading. Er waren in de afgelopen 25 jaar leden uit bijvoorbeeld Zwolle, Meppel, Diever, Lelystad en Almere. Het jubileum wordt gevierd met een optreden, samen met de twee Noordelijke groepen uit Sneek en Groningen op 20 oktober om 14.00 uur in het Muzisch Centrum. De entree is gratis.