Staatsbosbeheer plaatst vangweide voor konikpaarden

Lelystad - Staatsbosbeheer is maandag begonnen met het plaatsen van een vangweide in de Oostvaardersplassen. Daarin moeten volgend jaar naar schatting 180 konikpaarden worden opgevangen. Als dat is gebeurd, kunnen de dieren worden verplaatst naar nadere gebieden.

Het transport van de paarden vanuit de Oostvaardersplassen naar andere, nog onbekende, natuurgebieden is voor het einde van de winter gepland.

Vangweide

‘De vangweide is 55 hectare groot en omheind met een hoog raster. Het hoge raster is om te voorkomen dat er herten in de vangweide springen op het moment dat deze gesloten wordt. Mocht het toch zo zijn dat er herten in het gebied terecht komen, dan kunnen ze er weer gemakkelijk uit via speciale uitspringpoorten,’ zegt Staatsbosbeheer. Heckrunderen en paarden kunnen dat niet. ‘Daarom is gekozen voor een ruime vangweide en die op te delen is in meerdere stukken. Er komen ook meerdere drinkpoelen, zodat er voor de dieren altijd water tot hun beschikking is.’

Vangkraal

In een uiterste hoek van de vangweide wordt een vangkraal gebouwd. Naast hoge hekken waar de dieren zich niet aan kunnen bezeren, is de bodem van de kraal ook verhard met halfverharding. ‘Zo wordt de bodem niet modderig en dat is fijn wanneer de dieren op een kleine oppervlakte staan.’ Ook wordt er een speciale transportsluis gemaakt, waarbij de bodem alvast omhoog loopt. Veel dieren vinden de laadklep van een vrachtwagen eng. Door deze constructie hoeven de dieren niet tegen de klep omhoog te lopen, maar voelen zij natuurlijke bodem onder hun hoeven.

Eerste keer

De paarden in de Oostvaardersplassen zijn nog nooit eerder gevangen. ‘Dat maakt dat er veel tussenstapjes ingebouwd worden om het vangen zo diervriendelijk mogelijk te doen,’ verzekert de beheerder van de Oostvaardersplassen. Het vangen gebeurt in de winter, zodat de dieren met hooi rustig naar de vangweide gelokt kunnen worden. Bij de dieren die uiteindelijk uitgeplaatst zullen worden, is het belangrijk om de families bij elkaar te houden en concurrerende hengsten te scheiden.

Rechtszaak

Voor edelherten is vangen en uitplaatsen geen optie. Het teveel aan edelherten in de Oostvaardersplassen, ruim 1.000 dieren, zal worden afgeschoten. Dat gebeurt echter niet voor 5 november. Die dag staat er een rechtszaak gepland die De Faunabescherming tegen het besluit tot afschot heeft aangespannen. De uitspraak in die zaak, dezelfde dag via een ‘voorlopige voorziening’, zal worden afgewacht.