Lely-kenner Ed Voigt vertelt over zoektocht voor boek

Emmeloord - Ed Voigt uit Lelystad verzorgt vanmiddag (12 oktober) om 16.00 uur een lezing in de FlevoMeer Bibliotheek Noordoostpolder in Emmeloord. Hij vertelt over de zoektocht voor een boek over Cornelis Lely.

Ed Voigt is Lely-kenner bij uitstek. De Lelystedeling bestudeert al jarenlang het leven van Cornelis Lely ter voorbereiding op de biografie Cornelis Lely (1844-1886), die werd geschreven door Cees Banning. ‘Van iedere vondst word je nieuwsgieriger. Ik geef toe dat het soms verslavend werkt’, zegt Ed Voigt zelf.

Steeds nieuwsgieriger

Met dit boek voltooit Voigt zijn onderzoek naar de grondlegger van de Zuiderzeewerken en de IJsselmeerpolders. Voigt nam onder andere de stamboom van de ingenieur onder de loep. ‘Ik werd steeds nieuwsgieriger naar de man, die in de tijd dat hij leefde een visionair was. Lely werd vereenzelvigd met de Zuiderzeewerken, maar wat hij daarnaast deed was niet zo bekend. Zelfs niet bij zijn familie.’

Bijzondere ontdekkingen

Honderden uren bladerde Ed Voigt de afgelopen jaren door goed bewaarde documenten in verschillende archieven. Keer op keer stuitte hij op bijzondere ontdekkingen.

Het boek zal na de inlooplezing verkrijgbaar zijn. Ook is Ed Voigt bereid het boek te signeren. Vooraf aanmelden voor deze lezing is niet nodig. Er wordt geen entree gevraagd.

Hoewel er al honderden jaren voor Lely gesproken werd over de inpoldering van de Zuiderzee, was Cornelis Lely de eerste die een technisch uitvoerbaar plan presenteerde, dat een oplossing bood voor problemen zoals de afwatering van de IJssel.

Drooglegging Zuiderzee

De drooglegging van de Zuiderzee is lang gezien als een wild avontuur, en ook nadat Lely zijn plan presenteerde is er nog lang gediscussieerd over de voor- en nadelen, zoals de economische gevolgen voor vissersdorpen, de prijs van het project en de risico's.

De visie van Lely was verkorting van de kustlijn. Hij redeneerde dat de verdediging tegen de zee zo sterk was als de zwakste schakel, en het met de vele honderden kilometers kustlijn aan de Zuiderzee erg moeilijk zou zijn om een effectieve waterkering te onderhouden.

De Afsluitdijk heeft dit allemaal vervangen door een enkele dam.

Nogmaals toegepast

Deze visie van Lely is later nogmaals toegepast in de Deltawerken, waarbij de kustlijn van Zeeland een groot stuk verkort is. Een aanpak die in de lage landen op veel kleinere schaal al eeuwen werd toegepast.