Lesje over contracteren en incasso

EMMELOORD - Wees duidelijk in de overeenkomst. Omschrijf ook waaróm partijen die overeenkomst sluiten en tot slot; laat bevoegde partijen dat contract ondertekenen.

Het lijkt voor de hand liggend wat advocaat Mario Versendaal van Scholtens Advocaten dinsdagmiddag aan zo’n zestig ondernemers vertelde, maar het gaat in de praktijk nog zo vaak mis. Dat laatste was ook de reden waarom Scholtens Advocaten en IJzerman Gerechtsdeurwaarders uit Kampen deze informatiebijeenkomst over beter contracteren en valkuilen bij incasso hadden georganiseerd. De considerans, waaróm sluiten we deze overeenkomst, is ook zeer belangrijk. In geval van problemen kijkt de rechter daar ook nadrukkelijk naar.

Mario Versendaal gaf aan dat hij zijn rol als advocaat in dit kader vooral als preventief ziet. Scholtens Advocaten heeft onder meer het MKB abonnement in het leven geroepen. Al vanaf een paar honderd euro per jaar kunnen ondernemers hun contracten juridisch laten scannen.

Kampstaal

Voor deze presentatie had Scholtens Advocaten de samenwerking gezocht met Kampstaal in Emmeloord, al dertig jaar een relatie van het Emmeloordse advocatenkantoor. De presentatie werd gehouden in de kantine van het staalbedrijf en de bezoekers kregen een rondleiding door het bedrijf. GB Steel Group, waartoe Kampstaal behoort, heeft als ambitie om binnen enkele jaren door te stoten tot de top vijftig van Nederlandse maakbedrijven!

Jorg Veenbaas van IJzerman Gerechtsdeurwaarders Kampen, maar zelf woonachtig in Emmeloord, ging daarna in op incasso en de rol van de deurwaarder. De deurwaarder kan in veel zaken het hele traject behandelen: incasso, procedure en uitwinning vonnis. Ook wordt daarin veel samengewerkt met de advocaat. Veel kunnen ondernemers op dit gebied al zelf doen. Het begint bij een goede administratie en een pro-actief debiteurenbeleid. Maar, zo gaf Veenbaas aan, blijf bij problemen ook niet te lang zelf aanmodderen en schakel op tijd de deurwaarder of de advocaat in.