Bibliotheek Lemmer houdt vertelcafé

LEMMER - De bibliotheek in Lemmer organiseert vertelcafé op donderdag 18 oktober. Deel hier jouw familieverhaal over de gevolgen van de afsluiting en de inpoldering van de Zuiderzee.

Zowel oudere als jongere generaties worden van harte uitgenodigd hun verhaal te vertellen tijdens het vertelcafé in de Bibliotheek Lemmer. Onder het genot van een kopje koffie of thee komen allerlei verhalen boven tafel. Wat veranderde er voor jouw familie door de aanleg van de Afsluitdijk? Was het gemakkelijk om nieuwe bronnen van inkomsten te vinden? Overheerste de blijdschap om de grotere veiligheid, of toch juist de heimwee naar de verloren zee?

Zoektocht naar verhalen

De verhalen die loskomen tijdens het vertelcafé worden verzameld op http://www.mijnzuiderzee.nlen vormen mede de basis voor het nieuwe boek van historicus en journalist Eva Vriend (Noordoostpolder, 1973) dat bij uitgeverij Atlas Contact zal verschijnen. Voor dit nieuwe boek is Eva samen met het Zuiderzeemuseum een zoektocht gestart naar verhalen over de invloed van de Afsluitdijk op de levens van bewoners van het voormalige Zuiderzeegebied. Tijdens het vertelcafé zal Eva haar onderzoek toelichten, waarna zij verder in gesprek gaat met de mensen over hun verhaal.

Eva Vriend schreef onder meer het veelgeprezen Het nieuwe land (2013). Ter gelegenheid van het zeventigjarige bestaan van het Zuiderzeemuseum is zij door de vereniging Vrienden van het Zuiderzeemuseum gevraagd om een boek te schrijven over de gevolgen van de Afsluitdijk voor de regiobewoners. De Vrienden van het Zuiderzeemuseum, het van Heemstra-Meybaum fonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds en het Dijk & Waterfonds van Waterschap Zuiderzeeland financieren het project.

Mijn Zuiderzee

http://www.mijnzuiderzee.nlis het platform waar bewoners van het IJsselmeergebied hun verhalen delen over de periode voor en na de afsluiting van de Zuiderzee. Op deze website zijn nu ook verhalen te lezen van bekende Zuiderzee-Nederlanders. Zo verruilden de grootouders van turner Epke Zonderland de visserskielen voor boerenoveralls in hun kledingzaak in Lemmer. De opa van BNN-presentatrice Geraldine Kemper was de bekende Volendammer visserman Job ‘Ballap’ Kwakman. Hij stapte in de jaren zestig van de vorige eeuw over van het IJsselmeer naar de Noordzee. En de opa van Andere Tijden-presentator Hans Goedkoop begon een scheepsmotorenfabriek in Harderwijk. Onder verschillende thema’s zijn de vele verhalen terug te lezen op www.mijnzuiderzee.nl. Wanneer je de Facebookpagina ‘Mijnzuiderzee.nl’ volgt, blijf je op de hoogte van nieuwe activiteiten, bijzondere verhalen en nog veel meer interessante informatie over het project.

Het vertelcafé in Lemmer vindt plaats op donderdag 18 oktober van 10:00 tot 12:00 uur. Aanmelden kan bij Bibliotheek Lemmer aan de Albert Koopmanstraat 7 in Lemmer, 0514 561474 of lemmer@bibliothekenmarenfean.nl