Houten kerkje van Ens nog altijd functioneel

ENS - ’t Gebouwtje is een begrip in Ens. Het voormalige houten kerkgebouw dat in 1948 gebouwd is, is nog steeds een ontmoetingsplaats voor na de viering op zondag, maar ook voor feesten, vergaderen of andere samenkomsten.

Het 70-jarig bestaan en het feit dat de vrijwilligers 25 jaar officieel bezig zijn als vereniging werd zaterdag gevierd in ‘t Gebouwtje. Het unieke onderkomen dreigde in 1991 verloren te gaan toen de beheerder aangaf te willen stoppen. Een opvolger werd namelijk niet gevonden. Met het parochiebestuur is daarop samen met 16 vrijwilligers het beheer gestart van ’t Gebouwtje. De groep vrijwilligers werd als vereniging officieel beheerder. Dit ging niet zonder slag of stoot. De vereniging had primair als belang om ’t Gebouwtje in stand te houden voor de Katholieke gemeenschap in Ens. Ook vond de vereniging het belangrijk dat het reilen en zeilen bepaald werd en wordt door de vrijwilligers. Wel binnen de kaders zoals afgesproken met het parochiebestuur.

De vereniging beheert het onderkomen met verve. Met twee paardentrailers en aanhangers werd door de vrijwiligers een café-inventaris uit Noord-Holland opgehaald, inclusief een afwasmachine wat een uitkomst was. Bekend zijn ook de Oud-en-nieuw nachten in ’t Gebouwtje. Het hele gebouw werd leeg en “hufterproof” gemaakt en dan in de eerste week van het nieuwe jaar weer schoongemaakt.

De activiteiten zijn nu wat minder frequent. Wel is altijd gebleven dat er iedere zondagmorgen na de viering om 11.00 uur gratis koffie is.